Penele de curent din Texas și limitele energiei verzi

Furtunile din weekend au creat, în statul american Texas, pe lângă obișnuitele inzăpeziri, drumuri blocate și nervi mulți, o problema foarte dificilă: consumul de energie electrică a depășit posibilitățile de producție, ceea ce a determinat autoritățile să aplice debranșări controlate, astfel încât toată lumea să aibă câteva ore de curent zilnic.

Însă, miercuri, milioane de oameni din Texas s-au trezit fără căldură din nou după o furtună de iarnă care a ucis 21 de oameni până acum, condițiile meteo amenințând să afecteze cel mai mare stat al SUA și regiunea înconjurătoare timp de mai multe zile.
Înghețul a afectat și industria energetică a statului, de departe cel mai mare producător de țiței din țară, a determinat închiderea rafinăriilor de petrol și impunerea de restricții la operatorii de conducte de gaze naturale.

Consiliul pentru fiabilitate electrică din Texas (ERCOT) a încercat să reducă consumul de energie ca răspuns la recordul de consum de 69.150 megavati de duminică seara, cu peste 3.200 MW mai mare decât vârful anterior, din ianuarie 2018.

Furtunile au distrus duminică aproape jumătate din capacitatea de producere a energiei eoliene a statului. Generarea eoliană este a doua cea mai mare sursă de electricitate din Texas, reprezentând 23% din sursele de energie de stat, estimează ERCOT.
Din cei peste 25.000 de MW de putere eoliană disponibili în mod normal în Texas, 12.000 MW au fost scoși din funcțiune duminică dimineață.

Prețul spot al energiei electrice pe rețeaua electrică din Texas a crescut luni cu peste 10.000%.

Texasul este un stat atipic. În primul rând, rețeaua sa electrică nu este interconectată cu a altor state. Nu poate primi energie electrică din statele neafectate de furtună sau cele cu surplus de producție. Aproximativ jumătate din energia electrică din Texas este furnizată de centrale care ard combustibili fosili. Urmează sursele regenerabile și energia nucleară. Frigul a înghețat turbinele eoliene și a închis operațiunile de generare a energiei cu gaze naturale.

Încălzirea locuitorilor se realizează pe baza de energie electrică. Fie că e vorba de radiatoare, panouri radiante sau încălzire în pardoseală, locuințele au nevoie de curent. Nu e ca și cum lumea ar avea de ales, nu e ca și cum texanii ar fi puși în situația să aleagă gresie porțelanata sau gresie simplă. Nu e ca în Europa de Est, unde să fie rețele de gaze naturale pentru gospodării, nu se poate încălzi lumea cu lemne. Doar cu energie electrică. În afară de izolarea rețelei electrice, problema Texasului este în dependență prea mare de energiile “verzi”, care sunt, după cum se vede, afectate de condițiile meteo.

Energia eoliană din Texas este formată din peste 150 de parcuri eoliene, care împreună au o capacitate totală de peste 30.000 MW. Dacă Texas ar fi o țară, ar ocupa locul cinci în lume: Capacitatea eoliană instalată în Texas depășește capacitatea eoliană instalată în toate țările, în afară de China, Statele Unite, Germania și India. Texas produce mai multa energie eoliană din orice stat american. 23 % din energia produsă în Texas este datorată centralelor eoliene.

Energia nucleară reprezintă mai puțin de 5% din capacitatea electrică totală a Texasului, dar produce 11% din energia electrică a statului.

Termocentralele pe gaz produc 40% din energia electrică a statului, iar cele pe cărbune, încă 18%