Pentru ce au amendat jandarmii turiștii de la Slănic Moldova

Aprinderea focului la o distanță mai mică de 30 de metri de pădure, nerespectarea prevederilor legale în domeniul piscicol, tulburarea liniștii publice, adresarea de injurii sau consum de alcool în locuri publice sunt fapte, pentru care jandarmii au aplicat cele mai multe sancțiuni contravenționale în ultimele zile.

Misiunile executate în acest weekend de către jandarmii băcăuani s-au finalizat cu aplicarea a peste 40 de sancţiuni contravenționale în valoare totală de peste 3000 de lei, mai mult de jumătate dintre acestea fiind pentru adresarea de injurii și consumul de băuturi alcoolice în spațiile publice .

În după-amiaza zilelor de sâmbată și duminică, jandarmii montani au aplicat două sancțiuni întrucât au depistat în stațiunea Slănic Moldova mai mulți tineri, dar și o familie, care au aprins focul la o distanță mai mică de 30 de metri de pădure, cu scopul de a face grătar.

De la începutul anului, jandarmii au aplicat 22 de sancțiuni în valoare de 5000 de lei, respectiv o amendă și 21 avertismente, pentru aprinderea focului în fondul forestier național, în alte locuri decât cele special amenajate și marcate ori la o distanță mai mică de 30 metri de limita pădurii, faptă ce se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei, conform legii nr. 171 din 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Pentru evitarea incendiilor, care pot avea urmări grave asupra mediului și faunei, dar și pentru siguranța cetățenilor, jandarmii montani vor desfășura misiuni de informare a turiștilor privind protejarea mediului înconjurător, a faptelor ce constituie contravenție, dar și cuantumul amenzilor, acestea putând ajunge până la 5000 lei (aprinderea focului în alte locuri decât cele special amenajate).

Jandarmii băcăuani vor continua acțiunile pentru prevenirea fenomenului contravențional și infracțional, recomandând cetățenilor să se adreseze celei mai apropiate patrule de ordine şi siguranţă publică când situația o impune, iar în caz de urgenţă să apeleze numărul unic 112.