duminică 23 iunie 2024

.

Ce știm despre lansete....

O lansetă de pescuit este o tijă lungă și flexibilă folosită de pescari...

Tot ceea ce trebuie...

Deși nu sunt bani, tichetele cadou sunt aproape la fel de bune! Cu...

Eficiența și confortul încălzirii...

Într-o lume în continuă evoluție, tehnologia modernă a adus cu sine inovații în...

Machiajul masculin: de la...

Timp de milenii, începând cu 4000 î.Hr. până în secolul al XVIII-lea, bărbații...
AcasăActualitateInfractionalPERCHEZIŢII LA SUSPECŢI...

PERCHEZIŢII LA SUSPECŢI DE ÎNŞELĂCIUNI PRIN TELEFON

20 de persoane sunt suspectate de poliţiştii băcăuani că au înşelat, prin telefon, mai mulţi cetăţeni din judeţul Bacău, cu sume de bani cuprinse între 2.000 şi 5.000 de euro.

Poliţiştii de investigaţii criminale din Moineşti, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti, cu sprijinul de specialitate al ofiţerilor D.I.P.I, efectuează cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de înşelăciune, comise în dauna unor cetăţeni din judeţul Bacău.

Din cercetări s-a stabilit că părţile vătămate au fost contactate telefonic de persoane care s-au dat drept membri ai familiei sau apropiaţi ai acestora şi care afirmau că au fost implicate în accidente rutiere şi au nevoie de sume de bani pentru a soluţiona această problemă.

Ca urmare a investigaţiilor desfăşurate în cauză, poliţiştii au identificat 20 de persoane suspectate de săvârşirea acestor fapte. Pentru probarea activităţii infracţionale, la data de 21 ianuarie a.c., poliţiştii au efectuat percheziţii într-un penitenciar din ţară, în care se aflau în detenţie două dintre persoanele suspectate de săvârşirea acestor infracţiuni. Au fost identificate şi ridicate în vederea cercetărilor 8 telefoane mobile şi cartele reîncărcabile, achiziţionate ilicit şi deţinute fără drept.

Totodată, au efectuat o percheziţie domiciliară la locuinţa soţiei unuia dintre suspecţi, unde poliţiştii au identificat şi ridicat sume de bani şi aparatură electronică, în valoare totală de aproximativ 20.000 de lei, cu privire la care există suspiciunea că provin din comiterea unor infracţiuni.

Cercetările continuă în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi documentării întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.

Pentru a nu deveni victima acestor genuri de infracţiuni, poliţiştii recomandă:

• verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului NU REŢIN TELEFOANELE MOBILE;

• dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;

• fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrieteneasca cu dumnea­voastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;

• nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate si legi­timaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

• nu trimiteţi bani, solicitaţi în scopul de a vă ajuta rudele, până nu luaţi legătura personal cu membrii familiei dumneavoastră!

• nu daţi curs cererilor formulate de a vira sume de bani sau de a încărca cartele telefonice, pentru că riscaţi să vă creaţi, în mod conştient, un prejudiciu bănesc a cărui recuperare nu este întotdeauna certă!

• nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui sondaj, mai ales dacă nu aţi participat la un astfel de concurs!

• nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, cărţi credit/debit prin e-mail/fax!

• nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi!

De citit!

Reținere efectuată de polițiști, într-un dosar penal de infracțiuni contra persoanei

Polițiștii din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Podu Turcului s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate și au documentat activitatea infracțională a doi bărbați, din comuna Motoșeni, sub coordonarea Parchetului de pe lângă...

Polițist băcăuan, ghid pentru o expediție în Africa

În perioada 25-30 mai a.c, un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău s-a alăturat unei echipe de 23 de români care au participat la o expediție montană ce a avut ca obiectiv atingerea vârfului Uhuru Peak, de...

Percheziții într-un caz de evaziune fiscală

În cadrul acțiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratul General al Poliției Române, la data de 30 mai a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău au pus în...