joi 28 martie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitatePersonalitati prezente la...

Personalitati prezente la simpozionul stiintific national de la Comanesti: Pompiliu Manea

2481

Figura proeminenta a stiintei si culturii romanesti, prof. univ. dr. ing. Pompiliu Manea, a fost alaturi de academicianul Gleb Dragan, unul dintre invitatii de marca participanti la Simpozionul Stiintific National “Dimitrie Ghika – Comanesti – In memoriam”, gazduit de Muzeul de Etnografie si Arta “Dimitrie Ghika” din localitate, eveniment ce a avut loc sambata, 17 august, a.c., cu ocazia manifestarlorilor cultural-stiintifice, artistice si sportive desfasurate in cadrul sarbatorii anuale “Zilele Orasului Comanesti”.

Pe langa lucrarea prezentata, profesorul Manea a impresionat numerosul public prezent la simpozion prin vivacitatea sa, prin interventiile sale spontane, pline de umor dar si de talc, bazate pe o profunda si obiectiva cunoastere a realitatii istorico-spirituale a poporului roman. Doua dintre remarcile sale au punctat cum nu se poate mai bine caracterul nefondat, nerealist, antinational al unor izvoare si surse istorice nascocite si scoase la iveala in functie de unele interese potrivnice statului roman, prin falsificarea istoriei si ridicularizarea valorilor neamului romanesc.

Prima dintre acestea s-a referit la ceea ce unii istorici au numit in mod intentionat Imperiul Austro-Ungar (fapt care a lasat de-a lungul timpului cale deschisa unor revendicari care au apartinut de regula unor concepte extremiste, iredentiste, ultanationaliste), unul care de fapt nici n-a existat, caci asa cum spunea domnia sa, Imperiul Austriac a fost o formatiune statala ce a existat în centrul Europei între 1804 si 1918, astfel ca imparatul austriac de la Viena era si rege maghiar doar pentru unguri la Budapesta, iar un împarat austro-ungar nu a existat, dupa cum n-a existat niciodata un stat ce s-ar fi numit oficial “Imperiul Austro-Ungar” (subiectul este unul mai amplu in dovedirea lui).

Cea de-a doua, este o revenire la un subiect ce ar fi trebuit de mult incheiat si trecut in manualele si cursurile de istorie: necesitatea restabilirii adevarului in cazul mortii lui Eminescu (subiect despre care am scris si eu in cateva randuri), poetul care, din cauza gazetariei sale incomode, a murit ca un martir, asasinat lent, si nu bolnav de sifilis. Si in acest caz, dovezile eminescologilor sunt tot mai evidente, insa potrivit celor spuse de profesorul Manea, ele nu trebuie sa ramana in faza embrionara, ci trebuie reluate si sustinute de catre toti cei ce doresc continuitatea statului roman, mentinerea identitatii romanesti.

La fel de impresionanta a fost si scurta poveste a calatoriilor intreprinse de Pompiliu Manea, acesta fiind cel de-al saselea roman care a facut inconjurul lumii, parcurgand in 138 de zile (intre 20 decembrie 2010 si 2 mai 2011) o distanta de 60.000 de mile, ce a traversat 3 oceane (Atlantic, Pacific si Indian), peste 30 de mari, zeci de tari, golfuri, stramtori si doua canale: Panama si Suez, toate acestea fiind cuprinse in cartea sa intitulata “Peregrin pe cinci continente”, o sinteza inedita si extrem de valoroasa a celor vazute si traite pe intreg parcursul calatoriei, care au insumat peste 700 de pagini scrise marunt (insemnari efectuate zilnic), circa 10.000 de fotografii si 56 de ore de filmare, o reala proba de cercetare stiintifica, dovada unei nobile pasiuni concretizata in plina forta creatoare, la cei 75 de ani deja impliniti la inceputul calatoriei!

“Lucrarea profesorului Pompiliu Manea – Peregrin pe cinci continente (Cluj-Napoca, Editura Mediamira, 2011, 399 p.) propune cititorului nu numai o lectura fascinanta, ci si o calatorie imaginara în jurul lumii pentru a cunoaste locuri inedite existente pe globul pamântesc, precum si cultura si civilizatia altor popoare. Chiar daca titlul metaforic, cu rezonante din Jules Verne, trimite spre fictiune, cartea trebuie vazuta ca un document, ce ofera informatii, numeroase fotografii, fapte incitante si dureroase deopotriva. Pentru publicul cititor, se cuvine a da si câteva informatii despre autor. Dl Pompiliu Manea este prof. dr. ing., senator de onoare al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, profesor Honoris Causa al Facultatii de Inginerie Electrica Cluj, Cetatean de Onoare al comunei natale, Vitanesti-Purani, presedinte al Patronatului Român al Importatorilor de Aparatura Medicala, director editorial al Revistei de economie si administratie sanitara (care apare în Cluj-Napoca), membru de onoare al Academiei de Stiinte Medicale din Romania”, scrie intr-o recenzie a cartii, Silvia-Maria Munteanu, profesor la Colegiul Tehnic “Dimitrie Ghika” din Comanesti.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...