duminică 19 ianuarie 2025

.

Tot ceea ce trebuie...

Majoritatea autovehiculelor diesel sunt prevăzute cu un filtru de particule.Este posibil să fi...

Dacă se taie curentul,...

Situația nu este tocmai roz și perspectivele sunt destul de sumbre. Dacă se...

Cum au apărut băncile...

Istoria sistemului bancar a început cu primele prototipuri ale băncilor care erau comercianții....

Cum să ne păstrăm...

Unghiile reflectă sănătatea noastră generală, motiv pentru care îngrijirea adecvată a unghiilor este...
AcasăCulinarPește-spadă cu garnitură...

Pește-spadă cu garnitură de orez

_101 copy

Dacă britanicii au ridicat la nivel de mâncare națională celebrul și extraordinar de simplul preparat “Fish & Chips”, nici ieșenii nu s-au lăsat mai prejos: vechea cantină din complexul studențesc Tudor Vladimirescu (pe scheletul căreia s-a ridicat, prin anii ’90 ai secolului trecut, celebrul Julius Mall – acum eclipsat de nu mai puțin celebrul Palas Mall) a impus un alt preparat celebru, care s-ar putea numi “Fish & Rice”. La vremea respectivă, denumirea acestui “dish” era ceva mai banală: “orez cu pește”. Remarcați faptul că n-am zis “pește cu orez”, asta întru respectarea adevărului istoric: mult orez (aka “balastru”) și mai puțin pește (celebrul pește oceanic congelat, adus de flota românească de pescadoare din mările și oceanele globului – și vă rog, întrebarea “Care flotă?” să nu mi-o adresați mie, ci celor îndrituriți: Văcăroiu, Stolojan, Băsescu et Co.).

207

Cum “chefii” care se respectă au întotdeauna un preparat “reinterpretat” în conformitate cu ultimele trenduri (a se citi “fițe”) ale bucătăriei mondiale, nu puteam să rămân nici eu mai prejos. Drept pentru care, vin și eu cu o propunere: ceva pește oceanic congelat (pește-spadă – sub formă de “cotlete fără os”) și orez fiert (din acela nelipicios, cu bob lung – achiziționabil la punguță gata de fiert) îmbunătățit cu ceva arome exotice.

_101

Articolul integral îl găsiți aici.

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....