La sfârșitul lunii mai, în județul Bacău au avut loc două evenimente omagiale, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la nașterea pictorului Nicu Enea* (n. 28 mai 1897, sat Valea Arinilor, comuna Măgirești, jud. Bacău – d. 16 septembrie 1960, Bacău).
Astfel, vineri 26 mai 2017, la Căminul Cultural din comuna Măgirești s-a desfășurat o amplă manifestare cultural-artistică, sugestiv intitulată ,,Ziua Nicu Enea”, organizată de Primăria comunei Măgirești, în parteneriat cu Fundația ,,Urmașii Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat”, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Bacău și Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Bacău. Au participat personalități ale vieții literare și artistice băcăuane, oficialități locale și județene, localnici, printre aceștia numărându-se parlamentarii Ionel Palăr, Tudorița Lungu și Daniel Fenechiu, Marius-Gabriel Gheorghiță – vicepreședinte al CJ Bacău, Iulian Pintilie – dir. adj. al Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, Dragoș Luchian – președintele organizației municipale PNL Bacău, scriitorii Viorel Savin și Cecilia Moldoveanu, criticul și istoricul literar Petre Isachi, pictorul moineștean Ion Văsâi, prof. univ. dr. Constantin Parascan – președintele Fundației Culturale ,,Urmașii Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat”, prof. univ. dr. ing. Irina Bliuc și asist. dr. arh. Călin-Gabriel Corduban, de la Facultatea de Arhitectură ,,G. M. Cantacuzino” a Universității Tehnice ,,Gheorghe Asachi” din Iași, preoți parohi, oameni de cultură și artă.
Manifestarea a prilejuit o serie de interesante și inedite comunicări, care au marcat evenimentul, viața și opera artistică a renumitului artist, precum cele susţinute de prof. univ. dr. Constantin Parascan – ,,Nicu Enea – artist ivit din Coasta Malachiei”, scriitorul Viorel Savin – ,,Modelul cultural Nicu Enea”, prof. univ. dr. ing. Irina Bliuc şi şef lucrări dr. arh. Călin-Gabriel Corduban – ,,Nicu Enea – în contextul reprezentării arhitecturii populare în pictura postimpresionistă interbelică” etc. Tot cu acest prilej a fost lansat albumul ,,Nicu Enea – grafică”, de Viorel Savin, a fost vernisată expoziţia de pictură cu opere de artă ale pictorului Nicu Enea, din colecţia privată a lui Octav Olaru, cât şi expoziţia de pictură ,,Urmaşii lui Nicu Enea”, a elevilor Şcolii primare ,,Nicu Enea” din Valea Arinilor.
Atmosfera de adevărată sărbătoare a fost întregită de recitalul plin de sensibilitate susținut de soprana Alice Făiniță, originară din Măgirești, ca și de aniversarea zilei de naștere a primarului localității, Câdă Ionică, dar și de momentul festiv al acordării titlului de ,,Cetățean de onoare al comunei Măgirești”, scriitorului, poetului și dramaturgului băcăuan, Viorel Savin, autor printre altele, al memorabilei piese de teatru, ,,Bătrâna și hoțul”, în care personajul principal este Elvira Enea, soția pictorului Nicu Enea, rol interpretat magistral de regretata tragediană Irina Răchițeanu.
Sâmbătă, 27 mai 2017, la Biserica ,,Sfinţii Voievozi” din municipiul Bacău, în cadrul ,,Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti”, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, s-a oficiat, de către un sobor de preoţi, Slujba de parastas pentru pictorul Nicu Enea, în semn de aducere aminte și veșnică pomenire, moment care a marcat și împlinirea a 80 de ani de la pictarea acestei biserici (1937).
Alături de preoţii și enoriaşii din parohie, au participat la acest important eveniment Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, Silviu-Ionel Pravăţ, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, Dionis Puşcuţă şi Carmen Dima, din partea Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Bacău, scriitorul Viorel Savin, fost custode al Casei Memoriale ,,Nicu Enea”, autor al mai multor volume şi albume care oglindesc viaţa şi creaţia pictorului Nicu Enea. A urmat un moment muzical oferit de cvartetul „Blue” al Colegiului Naţional de Artă „George Apostu” din Bacău, după care cei prezenți au fost părtași la vernisarea unei expoziţii cu lucrări ale lui Nicu Enea, din colecţia privată a lui Octav Olaru.
* Nicu Enea – repere biografice:
Elev al lui Camil Ressu, Jean Al. Steriadi, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu și Arthur Verona, la Şcoala de Arte Frumoase şi Academia Liberă de Pictură, pictor impresionist şi postimpresionist, Nicu Enea reprezintă România, în 1935, la expoziţia Internaţională de Pictură de la Paris, unde a primit medalia de argint, pentru lucrarea ,,Elvira”, un portret al soţiei sale, lucrare ce poate fi văzută la Casa Memorială ,,Nicu Enea” din Bacău. Căştigă concursul pentru a picta mai multe săli din Palatul Regal, în 1937 realizează pictura Bisericii ,,Sfinţii Voievozi”, iar în 1942 participă la renovarea şi pictuarea Catedralei Ortodoxe din Chişinău, Nicu Enea fiind şi autorul picturii de pe Cupola Teatrului ,,Bacovia”. Cunoaşte o mare recunoaştere a talentului său prin organizarea a multor expoziţii în Bucureşti, fiind onorat cu numeroase premii.
După 1945, este îndepărtat din viaţa artistică, fiind acuzat de comunişti că a fost un apropiat al Casei Regale, devenind şomer, fiind nevoit să se angajeze la ,,Proletarul” şi obligat, pentru a trăi, să execute lozinci şi portrete ale unor demnitari comunişti. După anii 60, soţia sa Elvira reuşeşte să-i reabiliteze numele şi îl aduce în atenţia publicului, prin organizarea a două mari expoziţii, una în Bacău şi alta în Bucureşti. Casa în care a locuit, împreună cu numeroase opere de artă (pictură, grafică, obiecte personale) sunt donate de Elvira statului român, devenind, în 1970, Casa Memorială ,,Nicu Enea”, la care, mulţi ani, Elvira Enea a fost custode.
În semn de recunoștință şi preţuire, strada unde a locuit pictorul a primit numele de ,,Nicu Enea”, iar mai târziu, după 1990, Şcolile Gimnaziale din Valea Arinilor şi de pe Calea Bârladului, din Bacău, au primit numele ilustrului pictor băcăuan.
Romulus-Dan BUSNEA