Se poate găti fără grăsimi? Nici de origine vegetală (ulei), nici de origine animală (untură, seu etc.)? Da, se poate. Am reușit să încropesc un fel principal fără grăsimi, fără gluten(ha, ha!), cu foarte puține glucide: în jur de 30 g [cam 12 g din ardeii grași, cam 10 g din ciuperci, vreo 2 g din sosul Teriyaki și alte 5 g (încărcat) din vin (cel din mâncare, nu cel din paharul atașat farfuriei)], cu urme de amidon (30 mg din sosul Teriyaki). Proteinele din materiile prime folosite (piept de pui, ciuperci, ardei gras) reprezintă în jur de 85 – 90 g, iar fibrele cam 7 – 8 g. Modo grosso, la circa 750 g materii prime avem cam 12% proteine(din care 87% animale și 13% vegetale), 4% glucide (carbohidrați), 1% fibre, sub 0,05% grăsimi. Mai punem 1 – 2% săruri minerale și adunăm: 19%. Restul până la 100%, aqua chiorensis, cea mai multă plecând în timpul gătirii.
Vezi rețeta AICI.