joi 12 septembrie 2024

.

Bolile comune la câini:...

Câinii sunt prieteni loiali și parte integrantă din familie, iar sănătatea lor este...

Hotele încorporabile și sifoanele...

Bucătăria reprezintă inima unei locuințe, iar echiparea ei cu cele mai potrivite și...

Problemele cu care se...

Ocuparea unui loc de muncă este esențială pentru capacitatea persoanelor cu dizabilități de...

Tot ceea ce trebuie...

Majoritatea autovehiculelor diesel sunt prevăzute cu un filtru de particule.Este posibil să fi...
AcasăCulinarPiure de cartofi...

Piure de cartofi aproape clasic

… Că tot veni vorba, cuvântul piure l-am preluat de la francezi, care scriu purée și pronunță ceva apropiat de püré, dar mai rârâit. Am auzit, dar am și citit despre piréu sau piré. Mai rar chiar și despre piréa. Mămicuțele fac chiar și pireuț pentru piticuți. Chiar dacă dicționarele admit și formele pire sau pireu (inclusiv Micul dicționar academic, elaborat de Institutul de Lingvistică al Academiei Române – 2010), eu rămân consecvent formei piure, păstrând varianta Pireu pentru ceea ce în greaca veche se chema Πειραιεύς (Pireus), devenit în timp Πειραιάς (Pireas):

“oraș în SE Greciei peninsulare, pe țărmul Golfului Saronikós, la 8 km SV de Atena, în a cărei conurbație este inclus; 175,6 mii loc. (2001); este cel mai mare port al Greciei, cu rol important în traficul naval din Marea Mediterană.” (sursa)

_100

Articolul complet, AICI.

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....