Piure de cartofi cu ceva în plus

100 copy

Cartofi piure bănuiesc că știe să prepare toată lumea. De regulă se folosesc cartofi albi, mai fărâmicioși, care se curăță, se taie în cuburi mici și se fierb în apă cu sare cam 10 – 20 de minute (depinde de soiul cartofului), după care se scurg (total sau parțial – păstrându-se și puțin din apa în care au fiert) și apoi se pasează cu furculița sau cu o unealtă specială (zdrobitor de cartofi), adăugând totodată în compoziție diverse ingrediente: unt, lapte, smântână, iaurt etc. Uneori se mai adaugă pătrunjel sau ceapă verde tocate mărunt. Unii îl fac mai moale și mai fluid, alții îl preferă mai grosier ori mai solid. În fine, nu există un standard unanim acceptat pentru fluiditatea, onctuozitatea și visco-elasticitatea unui piure de cartofi.

Dar nu despre reologia piureului de cartofi vreau să vă vorbesc, ci despre un piure – așa cum spune titlul – cu ceva în plus. Nu este vorba de cine știe ce condimente sau ingrediente exotice.

Continuare…