Planuri mari pentru Situl Natura 2000: Lacurile de acumulare Buhusi-Bacau-Beresti

Simpli cetateni, persoane fizice autorizate, persoane juridice, autoritati si administratori ai sitului Natura 2000: Lacurile de acumulare Buhusi-Bacau-Beresti au, de acum inainte, in mod oficial, obligatia de a respecta tot ce tine de desfasurarea activitatii pe teritoriul acestuia. Ministerul Mediului si Padurilor a aprobat recent Planul de Management al sitului amintit, document public care defineste obiectivele de protectie, precizeaza actiunile de conservare necesare si reglemeteaza activitatile ce se pot desfasura pe teritoriul ariei protejate.

Aprobarea reprezinta, practic, indeplinirea celui mai important obiectiv din cadrul proiectului “Plan de Management pentru situl Natura 2000: Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti si Campanie de Constientizare a publicului” derulat, din 2009, de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Bacau si Centrul Regional de Ecologie Bacau – custode al ariei naturale de protectia speciala avifaunistica- in parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Locala Bacau si Asociatia “Scut Verde” Onesti.

Pe tot parcursul proiectului – care a cuprins mai multe etape – s-au desfasurat atat actiuni de informare si constientizare a publicului cu privire la importanta respectarii regulamentului ariei naturale protejate, cat si actiuni de tip tehnic si administrativ precum efectuarea de studii pentru stabilirea celor mai bune conditii de habitat pentru pasari, consultari cu factori de decizie, activitati pentru cresterea capacitatii institutionale in protejarea biodiversitatii si retelei Natura 2000, schimburi de bune practici cu administratorii si custozii altor arii proptejate Natura 2000 etc.

“Chiar daca a durat mult – contractul pentru derularea proiectului fiind semnat in 2009 – din cauza faptului ca procedurile in cadrul acestuia au fost foarte elaborate, putem spune ca am finalizat cu succes proiectul si campania de constientizare a publicului, astfel ca toti indicatorii au fost atinsi, iar cel mai important obiectiv – intocmirea Planului de Management al sitului si aprobarea lui prin Ordinul nr.2681 din 27 iulie 2012, al Ministrului Mediului si Padurilor – atins. Din acest moment, ARPM Bacau va monitoriza modul de aplicare al Planului prin iesiri in teren si intocmirea de rapoarte, avand rolul, de asemenea, de a mentine informatiile legate de proiect si de a le face publice”, a precizat Carla Paragina, coordonator proiect, ARPM Bacau.

Situl Natura 2000: Lacurile de acumulare Buhusi-Bacau-Beresti gazduieste nu mai putin de 24 de specii protejate de pasari, printre acestea numarandu-se barza alba, lebada, cormoranul, chirighita, egreta alba si cenusie etc.

Valoarea totala a proiectului s-a ridicat la 512.091,36 lei, din care valoarea eligibila a fost de 408.887,70 lei, derularea facindu-se cu finantare europeana (80%) si de la Guvern (20%). (Madalina ROTARU)

FOTO: CRE Bacau