Cu modestă recunoștință, îi dedic rândurile ce urmează, medicului, scriitorului și poetului slănicean Dorel Raape, un confrate în ale scrisului, care a reușit să ne surprindă cu o nouă apariție editorială, de data aceasta, nu cu un volum de proză, ci cu unul de poezii, intitulat ,,TRISTân TZARA Apei Dâmboviței”.
Referitor la una din lucrările sale, respectiv ,,Cazania Îngerului Căzut. Jurnalul Sărmanului Dionis sau despre Complexul Humbert-Lolita” (Baia Mare, Ed. ,,Zestrea”, 2003), critica de specialitate spunea despre Dorel Raape: ,,Autorul, de formaţie medic, este un Céline român (Louis-Ferdinand Céline – pseudonimul medicului Louis-Ferdinand Destouches, unul din marii scriitori francezi ai secolului al XX-lea, n. a.) la fel de sarcastic, dar mai puţin caustic în formulări. Resemnarea, umorul de om inteligent şi obosit îi temperează elegant răzvrătirea împotriva lumii”.
Pe de altă parte, însă nu prea departe de sarcasm și răzvrătire, poezia lui Dorel Raape este în fapt, o însumare a stărilor pe care le trecem într-o viață hărăzită a fi de multe ori prea scurtă, ori ceva mai lungă, ori plină, ori goală de conținut. Poezia lui este o pledoarie pentru frumusețea vieții trecute, dar și pentru cea viitoare, din care nu lipsește Dumnezeu, dar nici Dracul.
Poezia lui m-a făcut să-l redescopăr pe omul Dorel Rape, poate cea mai prolifică imagine a unui vizionar ce a sălășuit în Slănic-Moldova. Am început să port cu mine noua lui carte de poezii, întrucât mă inspiră și îmi transmite o stare de bine, întrucât mereu am nevoie de ceva din poezia lui atât de încântătoare, uneori persiflatoare, dătătoare de stări și gânduri dintre cele mai diverse și mai febrile, de parcă începi o nouă viață. Ce rețetă bună pentru spirit, domnule doctor!
Poezia lui Dorel Raape e desprinsă parcă din veacuri, dar e și modernă, chiar suprarealistă pe alocuri. De ce? Pentru că așa cum spunea poetul André Breton, ,,suprarealul nu se confundă cu irealul, ci e sinteza vie a realului şi a irealului, a imediatului şi a virtualului, a banalului și fantasticului”, iar în accepțiunea lui Arthur Rimbaud, poetul suprarealist e un vizionar pentru care ,,poezia nu există decât printr-o continuă recreare a limbajului, ceea ce echivalează cu o spargere a tiparelor limbii, a regulilor gramaticale şi a ordinii retorice”.
Poezia lui Dorel Raape e și muzică, e și întrebare care caută imediat un răspuns, e de nori întunecată și de diavol amenințată, dar numai pe moment, sau poate cine știe, căci dracul e peste tot și-n toate, iar noi, de multe ori, nu ne răzvrătim împotriva lui. Îi acceptăm atacurile și neroziile, însă poetul ne trage ușor sau uneori brutal de mânecă, revenind prin sublime versuri la fundamentele creștine și spirituale ale omenirii: iubire, credință, nădejde, căutarea sensului vieții, dorința de iluminare și cunoaștere a lumii…
Dorel Rape ajunge într-un stadiu inedit al vieții: acela de suplinitor al celor care îți trădează la un moment dat prietenia, inoculând abil, prin piele și în suflet (deh, e doctor!), bucuria trăirii, frumusețea iubirii, condamnarea abdicării de la o viață care merită pe deplin trăită, atât cât ne-a fost dată pe acest pământ, de bunul Dumnezeu… Căci în ceruri, e cu totul altceva…
Poezia lui Dorel Raape e o poezie profundă, în care se amestecă uitarea cu rememorarea unor momente din viață, din care nu lipsesc cele care evocă dragostea, teama, spațiul și timpul, nemulțumirile care îi ,,bântuie sufletul și îi ,,înspăimântă visele”, greșelile și încercările de a le corecta măcar acum, prin gândurile așternute pe hârtie sub forma versurilor.
Un lucru inedit, deosebit de interesant pe care l-am observat în acest volum, îl constituie utilizarea rimelor dadaiste, care explodează solar în poezia lui Dorel Raape, amintindu-ne de cofondatorul mișcării culturale ,,Dada”, care a condus la o revoluție majoră în artele plastice și literatură, nimeni altul decât poetul și eseistul Tristan Tzara (pseudonimul lui Samuel Rosenstock, un joc de cuvinte în română, care înseamnă ,,trist în țară”), moineștean la origini.
Melanjul între muzică și poezie, cu iz englezesc și franțuzesc, dau o notă aparte conceptului poetic al lui Dorel Raape, care, pentru o mai bună și mai concretă exemplificare/simplificare, recurge la dese trimiteri pe Internet (Youtube).
Ca și în cazul lui Liviu Dănceanu, poezia, gândurile și stările lui Dorel Raape îmi vor fi mereu aproape de suflet, nu doar acum și aici, ci și dincolo de nori, acolo unde, cândva, cu siguranță ne vom întâlni cu toții…
,,Pe din dos de după rai…
Hey Jude tacke the sad song…
Remember to let
Her into you heart…”
În final, aș dori să fac precizare: eu privesc poezia în special prin latura ei emoțională, ca pe o alinare, dar și ca pe o provocare adresată sufletului, spiritului. Tehnica o las spre analiză criticilor literari. De aceea, prin natura uneia dintre îndeletnicirile mele, am trimis două volume de poezii semnate de Dorel Raape, revistelor de cultură ,,Ateneu” și ,,Plumb”, cu speranța că vom citi recenzii pe măsură…
P. S. Am auzit că prin Anglia s-a deschis prima farmacie care vinde poezii ca tratament pentru alinarea durerilor. Ce-ar fi dragă domnule doctor, dacă v-ați alătura doamnelor de la farmacia ,,Sf. Spiridon” din urbea noastră, pentru toți cei care pe lângă medicamentele strict necesare, ar putea beneficia și de tratament suplimentar, cu poezii semnate de dr. Dorel Raape…
Romulus-Dan BUSNEA