marți 21 ianuarie 2025

.

Marker, liner, koki… Ce...

Marker pen, fine liner, marking pen, felt-tip pen, flow marker, sign pen (în...

Cum să eviți capcanele...

În preajma sărbătorilor, este ușor să cazi în capcana consumului excesiv de alimente....

Ce trebuie să fac...

Potrivit Codului Muncii, contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor,...

Brățările bărbătești: Moft sau...

În general, bărbații se împacă (vorba vine...) cu verighetele. Dacă încerci să-i atragi...
AcasăActualitatePoeta şi pictoriţa...

Poeta şi pictoriţa Felicia Donceanu a murit

Poeta şi pictoriţa Felicia Donceanu a murit vineri, la vârsta de 90 de ani, a anunţat Casa Artelor „Dinu Lipatti”.

Casa Artelor Dinu Lipatti îi aduce un pios omagiu compozitoarei, poetei şi pictoriţei Felicia Donceanu, care de astăzi se alătură Marelui Univers al Creaţiei Divine, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Casei Artelor şi semnat de regizoarea Alice Barb, director fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

„Ne-am bucurat de prezenţa fermecătoare a compozitoarei la nenumărate evenimente, lucrările sale fiind prezente în repertoriul artiştilor invitaţi în cadrul evenimentelor organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti. Felicia Donceanu, drum lin în lumea stelelor pe care le veţi încânta cu minunatele şi fragilele dumneavoastră armonii! Dumnezeu să vă odihnească în pace şi lumină”, a mai spus Alice Barb.

Felicia Donceanu s-a născut pe 28 ianuarie 1931, la Bacău.

Studiile muzicale le-a urmat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (1949-1956), unde a studiat cu Mihail Jora (compoziţie), George Breazul şi Ioan D. Chirescu (teorie şi solfegiu), Paul Constantinescu (armonie), Nicolae Buicliu (countrapunct), Mircea Basarab (orchestraţie) etc.

Începând din anul 1956, a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR).

A fost redactor la Editura pentru Literatură şi Artă (ESPLA) din Bucureşti – secţia muzicală (1956-1958) şi la Editura Muzicală, Bucureşti (1958-1966) şi a semnat articole şi cronici de concert în publicaţiile „Muzica”, „Contemporanul”, „Munca”, „Azi”, realizând şi numeroase prezentări radiofonice în cadrul emisiunilor muzicale.

Felicia Donceanu a susţinut conferinţe, prelegeri şi concerte-lecţii, a scris texte pentru muzică proprie şi pentru diverse alte lucrări muzicale, precum şi scenarii pentru radio şi pentru spectacole muzical-coregrafice.

A scris în mai multe genuri, inclusiv muzică de scenă, muzică vocal-simfonică şi simfonică, muzică de cameră, muzică de factură corală, muzică pentru voce şi pian, muzică pentru copii – realizând şi ilustraţii de cărţi pentru copii -, teatru instrumental pentru preşcolari, teatru instrumental.

Totodată, a fost distinsă cu Menţiune specială la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Mannheim (1961), premiile Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1983, 1984, 1986, 1988, 1993, 1996, 1997), Ordinul Meritul Cultural, clasa I (1981), premiul „George Enescu” al Academiei Române (1984).

Felicia Donceanu a abordat în cariera sa toate genurile muzicale, inclusiv muzica de scenă, notează site-ul www.romania-muzical.ro. A scris în mai multe genuri, inclusiv muzica de scenă („Tartuffe” de Moliere, 1965; „Măsură pentru măsură” de William Shakespeare, 1965), muzică vocal-simfonică („Invocatio”, poem pentru soprană, vioară, pian şi orchestră de cameră, text religios şi citate din Ovidiu, 1999), muzică simfonică („Meşterul Manole”, poem simfonic, 1956, rev. 1968, rev. 1977), muzică de cameră („Inscripţie pe un catarg”, baladă pentru harpă solo, 1989; Diptic pentru oboi, clarinet, fagot, 1989; Lamento pentru soprană, două viole de gambă, clavecin şi percuţie, text religios, 1994), muzică pentru voce şi pian, muzică pentru copii, teatru instrumental pentru preşcolari, teatru instrumental (Fantasia per piano-forte et cetera, pantomimă pentru pianist şi alţi doi instrumentişti, 1998; Tablouri vivante pentru voce, instrumente şi dans, 1999).

A fost căsătorită cu poetul Alexandru Voitin.

De citit!

O nouă lucrare de protecție împotriva inundațiilor, finalizată în comuna Agăș, județul Bacău

Administrația Națională Apele Române (ANAR) a anunțat miercuri recepționarea unei noi lucrări de apărare împotriva inundațiilor, realizată în comuna Agăș, județul Bacău, o zonă frecvent afectată de revărsările apelor. Proiectul, care vizează râurile Trotuș și Cotumba, are rolul de...

Idei creative de cadouri pentru Moș Nicolae

Se apropie Moș Nicolae, acel moment magic în care bucuria micilor atenții și gesturile de afecțiune aduc zâmbete pe chipurile celor dragi. Alegerea cadoului perfect poate fi o provocare, dar cu puțină inspirație, acest proces poate deveni chiar plăcut....

Băcăuan reținut pentru trafic de droguri

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deținere de droguri de risc...