vineri 21 iunie 2024

.

Legătura dintre stress și...

O interesantă controversă medicală a fost provocată de un doctor canadian de origine...

Cum ne pregatim masina...

Cu toții știm că în sezonul rece trebuie să ne adăpostim de frigul...

Explorarea Naturii cu stil:...

Atunci când pasiunea pentru explorarea naturii se îmbină cu confortul și performanța, alegerea...

Contestatia la executare

In principiu, contestatia la executare poate fi exercitata indiferent de titlul executoriu...
AcasăActualitatePoeta şi pictoriţa...

Poeta şi pictoriţa Felicia Donceanu a murit

Poeta şi pictoriţa Felicia Donceanu a murit vineri, la vârsta de 90 de ani, a anunţat Casa Artelor “Dinu Lipatti”.

Casa Artelor Dinu Lipatti îi aduce un pios omagiu compozitoarei, poetei şi pictoriţei Felicia Donceanu, care de astăzi se alătură Marelui Univers al Creaţiei Divine, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Casei Artelor şi semnat de regizoarea Alice Barb, director fondator al Casei Artelor “Dinu Lipatti”.

“Ne-am bucurat de prezenţa fermecătoare a compozitoarei la nenumărate evenimente, lucrările sale fiind prezente în repertoriul artiştilor invitaţi în cadrul evenimentelor organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti. Felicia Donceanu, drum lin în lumea stelelor pe care le veţi încânta cu minunatele şi fragilele dumneavoastră armonii! Dumnezeu să vă odihnească în pace şi lumină”, a mai spus Alice Barb.

Felicia Donceanu s-a născut pe 28 ianuarie 1931, la Bacău.

Studiile muzicale le-a urmat la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (1949-1956), unde a studiat cu Mihail Jora (compoziţie), George Breazul şi Ioan D. Chirescu (teorie şi solfegiu), Paul Constantinescu (armonie), Nicolae Buicliu (countrapunct), Mircea Basarab (orchestraţie) etc.

Începând din anul 1956, a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR).

A fost redactor la Editura pentru Literatură şi Artă (ESPLA) din Bucureşti – secţia muzicală (1956-1958) şi la Editura Muzicală, Bucureşti (1958-1966) şi a semnat articole şi cronici de concert în publicaţiile “Muzica”, “Contemporanul”, “Munca”, “Azi”, realizând şi numeroase prezentări radiofonice în cadrul emisiunilor muzicale.

Felicia Donceanu a susţinut conferinţe, prelegeri şi concerte-lecţii, a scris texte pentru muzică proprie şi pentru diverse alte lucrări muzicale, precum şi scenarii pentru radio şi pentru spectacole muzical-coregrafice.

A scris în mai multe genuri, inclusiv muzică de scenă, muzică vocal-simfonică şi simfonică, muzică de cameră, muzică de factură corală, muzică pentru voce şi pian, muzică pentru copii – realizând şi ilustraţii de cărţi pentru copii -, teatru instrumental pentru preşcolari, teatru instrumental.

Totodată, a fost distinsă cu Menţiune specială la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Mannheim (1961), premiile Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1983, 1984, 1986, 1988, 1993, 1996, 1997), Ordinul Meritul Cultural, clasa I (1981), premiul “George Enescu” al Academiei Române (1984).

Felicia Donceanu a abordat în cariera sa toate genurile muzicale, inclusiv muzica de scenă, notează site-ul www.romania-muzical.ro. A scris în mai multe genuri, inclusiv muzica de scenă (“Tartuffe” de Moliere, 1965; “Măsură pentru măsură” de William Shakespeare, 1965), muzică vocal-simfonică (“Invocatio”, poem pentru soprană, vioară, pian şi orchestră de cameră, text religios şi citate din Ovidiu, 1999), muzică simfonică (“Meşterul Manole”, poem simfonic, 1956, rev. 1968, rev. 1977), muzică de cameră (“Inscripţie pe un catarg”, baladă pentru harpă solo, 1989; Diptic pentru oboi, clarinet, fagot, 1989; Lamento pentru soprană, două viole de gambă, clavecin şi percuţie, text religios, 1994), muzică pentru voce şi pian, muzică pentru copii, teatru instrumental pentru preşcolari, teatru instrumental (Fantasia per piano-forte et cetera, pantomimă pentru pianist şi alţi doi instrumentişti, 1998; Tablouri vivante pentru voce, instrumente şi dans, 1999).

A fost căsătorită cu poetul Alexandru Voitin.

De citit!

Percheziții într-un caz de evaziune fiscală

În cadrul acțiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratul General al Poliției Române, la data de 30 mai a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău au pus în...

Traficantă de droguri, reținută

La data de 30 mai 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul teritorial Bacău, au documentat activitatea infracțională a unei femei, bănuită...

Prolapsul organelor pelvine: Prevenție și tratament cu ajutorul exercițiilor Kegel

Prolapsul organelor pelvine este o afecțiune care afectează multe femei, în special pe cele care au avut una sau mai multe nașteri vaginale. Această problemă apare atunci când mușchii și țesuturile care susțin organele pelvine, cum ar fi uterul,...