Poetul Nicolae Labis, evocat in ultimul numar al revistei Plumb

“Nicolae Labis si uzurpatorii istoriei” este articolul semnat de Ioan Ticalo si publicat pe prima pagina a revistei de cultura si atitudine Plumb (nr.69/decembrie 2012). “Nicolae Labis a trecut dramatic de la copilarie la maturitate, descatusandu-si forte neobisnuite si facandu-l pe Eugen Simion sa-l numeasca, pe buna dreptate, buzduganul generatiei sale.

Diriguitorii dezastrului romanesc, pripasiti sub steaua cea de sus, terfelita de nacialnicii nomenclaturisti, au dus-o la starea de sclava pentru a le servi marsavele interese. (…) Aderenta sa, atat cat a fost, s-a produs din entuziasm iscat din prima impresie. Tumultul vietii sale il angaja trup si suflet la ceea ce i s-a parut a fi o descatusare a unor energii capabile sa rastoarne o lume. Iar lumea, cu adevarat, se rasturna…

Cand si-a dat seama de adevar, de tragismul acestuia, s-a apucat sa lupte, precum Fat-Frumos din poveste, cu egoismul, cu inertia, cu machevialismul, intr-un cuvant, cu uzurpatorii istoriei”, scrie autorul articolului. Dupa Revolutia româna din 1989, poetul Gheorghe Tomozei a spus despre Labis: El este primul poet român disident…

El a anuntat o pauza feroce intre poezie si ideologia zilei. Mai mult decât sigur, inchisoarea nu era prea departe pentru el”.

Securitatea a facut nota din convorbirile sale private instiintand forurile supreme ca acesta a “defaimat regimul comunist”, iar poemele lui contineau prea multe teme voalat anti-comuniste.

Alte titluri din cuprinsul revistei: “Drama intelectualului imigrant in romanul lui Ion Fercu”- Grigore Codrescu; “Bucuria intrebarii sau Cuvantul ca mijloc al dreptei fiintari”- Marius Manta; “Imaginea lui Cioran in proza lui V.A.Urechia”- Ionel Necula; “Ion Creanga- spectacolul disimularii”- Calistrat Costin; “Carol al II-lea si Elena Lupescu”- Ion Lupu; Familia Lecca- scurt interviu cu Dumitru Lecca”- Mihaela Babusanu Amalanci; “Un nume legat de istoria locurilor: Dr.Epifanie Cozarescu”- RDB; “Intre Tanatos si Eros: cum arata lumea lui George Bacovia in volumul Plumb”- Ivan Pilchin; “Aniversar- Mara Paraschiv”- Cornel Galben; “Magia artei”- Ozana Kalmuski Zarea”, ultima pagina fiind dedicata proiectului “Cultura- o sansa pentru viitorul Bacaului”. Revista Plumb apare cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Bacau, sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania.

Romulus Dan Busnea