miercuri 4 decembrie 2024

.

Ansamblul de joacă pentru...

Copilăria este o perioadă plină de energie și imaginație pentru cei mici, iar...

De la ADN la...

Vom vorbi despre psoriazis și ADN - două subiecte care par să nu...

Cum să alegi între...

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și...

Despre superstitii: Florile II

Florile au constituit pentru oameni simboluri ale prieteniei sau dragostei, ale despărțirii sau...
AcasăCoolturaPoetul Nicolae Labis,...

Poetul Nicolae Labis, evocat in ultimul numar al revistei Plumb

„Nicolae Labis si uzurpatorii istoriei” este articolul semnat de Ioan Ticalo si publicat pe prima pagina a revistei de cultura si atitudine Plumb (nr.69/decembrie 2012). „Nicolae Labis a trecut dramatic de la copilarie la maturitate, descatusandu-si forte neobisnuite si facandu-l pe Eugen Simion sa-l numeasca, pe buna dreptate, buzduganul generatiei sale.

Diriguitorii dezastrului romanesc, pripasiti sub steaua cea de sus, terfelita de nacialnicii nomenclaturisti, au dus-o la starea de sclava pentru a le servi marsavele interese. (…) Aderenta sa, atat cat a fost, s-a produs din entuziasm iscat din prima impresie. Tumultul vietii sale il angaja trup si suflet la ceea ce i s-a parut a fi o descatusare a unor energii capabile sa rastoarne o lume. Iar lumea, cu adevarat, se rasturna…

Cand si-a dat seama de adevar, de tragismul acestuia, s-a apucat sa lupte, precum Fat-Frumos din poveste, cu egoismul, cu inertia, cu machevialismul, intr-un cuvant, cu uzurpatorii istoriei”, scrie autorul articolului. Dupa Revolutia româna din 1989, poetul Gheorghe Tomozei a spus despre Labis: El este primul poet român disident…

El a anuntat o pauza feroce intre poezie si ideologia zilei. Mai mult decât sigur, inchisoarea nu era prea departe pentru el”.

Securitatea a facut nota din convorbirile sale private instiintand forurile supreme ca acesta a „defaimat regimul comunist”, iar poemele lui contineau prea multe teme voalat anti-comuniste.

Alte titluri din cuprinsul revistei: „Drama intelectualului imigrant in romanul lui Ion Fercu”- Grigore Codrescu; „Bucuria intrebarii sau Cuvantul ca mijloc al dreptei fiintari”- Marius Manta; „Imaginea lui Cioran in proza lui V.A.Urechia”- Ionel Necula; „Ion Creanga- spectacolul disimularii”- Calistrat Costin; „Carol al II-lea si Elena Lupescu”- Ion Lupu; Familia Lecca- scurt interviu cu Dumitru Lecca”- Mihaela Babusanu Amalanci; „Un nume legat de istoria locurilor: Dr.Epifanie Cozarescu”- RDB; „Intre Tanatos si Eros: cum arata lumea lui George Bacovia in volumul Plumb”- Ivan Pilchin; „Aniversar- Mara Paraschiv”- Cornel Galben; „Magia artei”- Ozana Kalmuski Zarea”, ultima pagina fiind dedicata proiectului „Cultura- o sansa pentru viitorul Bacaului”. Revista Plumb apare cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Bacau, sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...