miercuri 12 iunie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitatePolitia ii invata...

Politia ii invata pe elevi cum sa petreaca vacanta in siguranta

Poliţişti de ordine publică, polițiști rutieri și din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IPJ Bacău au fost prezenți în această săptămână în peste 100 de unități de învățământ din județul Bacău, atât din mediul rural cât și din mediul urban.

Acțiunile polițiștilor vizează înformarea elevilor din toate grupele de vârstă cu privire la modalitățile de prevenire a implicării lor în evenimente nedorite.

Elevii au primit informaţiii despre prevenirea delincveneia juvenile şi victimizării minorilor, măsuri de prevenire a tâlhăriilor şi furturilor, a dispariţiilor de minori şi traficului de persoane, măsuri de prevenire a violenţei şcolare, au fost prelucrate regulile de circulatie rutiera şi consecinţele nerespectării acestora.

Au fost vizionate filme cu tematică specifică, au fost discuţii interactive, elevii au adresat întrebări despre aspecte legale care prezintă interes.

Sfaturile preventive transmise au vizat şi comportamente dezirabile pe perioada vacanţei, în aşa fel încât adolescenţii să nu fie implicaţi în activităţi infracţionale sau victimizante.
Poliţiştii acordă o atenţie deosebită prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor şi sunt preocupaţi de pericolele care atentează la siguranţa copiilor, cum ar fi accidentele de circulaţie, escaladarea violenţei, furturi, tâlhării, riscurile cotidiene, consumul de droguri ş.a.m.d .

În vederea preîntâmpinării apariţiei unor astfel de evenimente precum şi în scopul creşterii capacităţii de conştientizare a copiilor şi adolescenţilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când participă sau sunt martorii unor astfel de evenimente, IPJ Bacău a transmis unităţilor de învăţământ de pe raza municipiului Bacău spoturi audio privind prevenirea furturilor din buzunare şi din locuinţe, a tâlhăriilor şi a răpirii de copii, care au fost difuzate în timpul pauzelor şcolare, prin intermediul radiourilor cu circuit închis.

În același context al prevenirii delincvenței juvenile și violenței în mediul școlar, la data de 14 iunie a.c., la Comănești, peste 1000 de elevi ai unităților de învățământ din localitate vor participa la Marșul împotriva violenței.

Această activitate încheie proiectul “Uniți devenim mai buni!” derulat pe perioada întregului an școlar 2012-2013. Elevii vor fi implicați începând cu ora 09.00 în activități artistice, concursuri de desene pe asflat și pictură ce se vor desfășura în parcul din localitate, iar începând cu ora 12.00 vor participa la Marșul împotriva violenței care se va finaliza cu momente artistice pregătite tot de elevi.

Având în vedere apropiata vacanță de vară polițiștii băcăuani adresează o serie de recomandări atât părinților cât și elevilor.

Poliţia Română recomandă copiilor:

 Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase!
 Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător! Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!
 Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!

 Atenţie la „lumea virtuală”! Poliţiştii îi sfătuiesc pe copii să nu ofere date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Poliţia Rutieră recomandă celor mici:
 Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)!

 Să nu se deplaseze cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!
 După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor!

STRADA NU ESTE LOC DE JOACĂ!

 Copii, sa evităm accidentele, învăţând şi respectând câteva reguli de circulaţie!
 Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu exista trotuare, circulaţi întotdeauna pe partea stânga, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră.
 Dacă circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare. Dacă totuşi ajungeţi cu bicicleta într-o intersecţie, respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi să-şi sporească atenţia!
 Nu aveţi voie să circulaţi cu rolele pe partea carosabilă, ci numai în locuri special amenajate (parcuri) sau pe trotuare!
 Nu staţionaţi pe bordura trotuarelor deoarece vă puteţi dezechilibra şi ajunge în faţa maşinilor!
 Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni. Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea!
 Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare!
 Culoarea verde a semaforului arată ca se poate traversa in siguranţă, dar şi în acest caz trebuie să vă asiguraţi din ambele sensuri, pentru că pot exista şi şoferi neatenţi. În intersecţiile unde nu exista semafor, traversarea se va face numai pe la colţul străzii, după o atentă asigurare că nu se apropie nicio maşină din ambele sensuri de circulaţie.
ATENTIE! Daca se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, NU TRAVERSAŢI, chiar daca semaforul arata culoarea verde.

 Poliţia Română îi sfătuieşte pe părinţi să discute deschis cu copilul lor, să-l înveţe cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, să se asigure că acesta cunoaşte numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora.
 Când plecaţi în vacanţă, pe litoral, la munte, sau în alte zone turistice:
 Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat mai ales în zonele aglomerate!
 Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
 Nu-l trimiteţi singur să cumpere ceva!
 Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii!
 Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil!
 Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat!
 Asiguraţi-vă că va spune intotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer să-l însoţească!

În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil Poliţia, la numărul unic de urgenţă 112 sau la numărul de telefon european 116 000!

În situaţia în care deveniţi victima unei infracţiuni de orice natură, anunţaţi POLIŢIA la numărul unic de urgenţă 112, apelabil de la orice telefon mobil sau fix, indiferent că aveţi sau nu credit ori cartelă.

De citit!

Acțiune a polițiștilor pentru combaterea delictelor silvice în județul Bacău

La data de 30 martie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol Bacău au desfășurat o operațiune amplă în întreg județul, având ca scop prevenirea și combaterea delictelor silvice și a transportului ilegal de materiale lemnoase.În timpul...

Polițiștii rețin un șofer după un accident rutier provocat sub influența alcoolului

La data de 31 martie a.c., în jurul orei 17:30, polițiștii de la Secția 2 Poliție Rurală Moinești au fost alertați cu privire la un accident rutier survenit în localitatea Pîrjol.Din investigațiile preliminare, s-a stabilit că un bărbat în...

Dosar penal deschis după ce un minor a fost depistat conducând un motociclu fără permis, încredințat de tatăl său

La data de 30 martie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Bacău au interceptat un incident în localitatea Cleja, pe DN2 - E85, unde un tânăr în vârstă de 17 ani era surprins conducând un motociclu neînregistrat și fără...