Polițiștii Serviciului Arme Explozivi Substanțe Periculoase au depistat, la data de 28.12.2012, în urma investigațiilor efectuate, un cetățean din municipiul Bacău, care deținea în garajul său o cantitate importantă de articole pirotehnice din categoriiile II și III, interzise la deținere.
Astfel polițiștii au identificat din garajul respectiv 95.856 petarde, 936 artficii și 20 bucăți baterii artificii, toate din categoriile II ți III.
Articolele pirotehnice, în valoare de 12.800 de lei și în greutate de aproximativ 340 de Kg. au fost ridicate în vederea cercetărilor.
Persoana în cauză este cercetată sub aspectul săvîrșirii infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice.
In conformitate cu art . 37 din Legea nr. 126/1995 orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuatã fãrã drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
În cadrul activităților desfășurate pînă în prezent în cadrul acțiunii “FOC DE ARTIFICII” , polițistii Serviciului Arme, Explozivi si Substanțe Periculoase Bacău au ridicat în vederea cercetărilor peste 350.000 de articole pirotehnice interzise la deținere și comercializare, în greutate totală de peste 850 de kg și în valoare de aproximativ 50.000 lei.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău vă informează:
1. Persoanele fizice
– nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu obiecte pirotehnice din clasele II-IV, T1 si T2 precum şi petarde, pocnitori şi obiecte zburătoare luminoase din clasa I.
– pot deţine şi folosi obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasa I tot timpul anului, cu excepţia petardelor, pocnitorilor şi obiecte zburătoare luminoase din această clasă (obiectele artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice ce pot fi comercializate de către persoanele juridice autorizate către populaţie sunt obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de trei grame (de exemplu: Steluţe, Lumânări scânteietoare, Jerbe cu scântei, Minifacle, Minisori, Inele de foc, Sateliţi).2. Persoane juridice autorizate
– nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele pentru care au fost autorizate şi numai pentru uzul propriu, conform Legii nr. 406/2006;
– nu pot comercializa către populaţie obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, T.1, T2, precum şi petarde, pocnitori şi obiecte zburătoare luminoase din clasa I;. Celelalte obiecte pirotehnice din clasa I pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului;
– în situaţia organizării de focuri de artificii cu obiecte pirotehnice din clasele III şi IV, precum şi T.1 şi T.2, sunt necesare acordul primăriei şi al unităţii de pompieri, precum şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărei rază se execută jocuri de artificii.Infracţiuni
Confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T.1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria „obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.Contravenţii
Comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 Ron.
Comercializarea obiectelor pirotehnice către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 Ron.
Neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română, a denumirii, clasei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, termenului de garanţie, precum şi pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 Ron.
Folosirea obiectelor pirotehnice în locurile interzise de lege se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 Ron. În cazul în care aceste fapte sunt săvârşite de minori sub 14 ani se iau măsuri de sancţionare a părinţilor sau ocrotitorilor legali, conform Legii 61/1991 – amendă de la 100 la 500 Ron.