joi, noiembrie 30, 2023

Ce este și la ce este bună polietilena expandată

Spuma de polietilenă expandată este unul dintre...

Plastilina: de la o joacă de copii, la joaca unor oameni mari

Plastilina este un material de modelare asemănător...

Pompierii bacauani incearca sa stinga incendiul de vegetatie de la Agas

Fapt diversPompierii bacauani incearca sa stinga incendiul de vegetatie de la Agas
- Advertisement -

Un incendiu de vegetatie izbucnit marti in comuna Agas nu a fost stins nici astazi, pompierii luptand zadarnic cu flacarile dar si cu resturile de munitie ramase de pe vremea razboiului.

Marţi, 7 mai a.c., la ora 18.25, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău (ISUJ Bacău) a fost anunţat telefonic, prin sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112, despre producerea unui incendiu de litieră şi vegetaţie uscată într-o pădure din comuna Agăş, punctul Târsogul Mare.

Pentru localizarea şi limitarea incendiului care se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare de litieră, cioate şi doborâturi, imediat la locul evenimentului s-au deplasat efective aparţinând Gărzii de Intervenţie Comăneşti şi Detaşamentului de Pompieri Moineşti, cu trei autospeciale de primă intervenţie şi comandă, încadrate cu 19 pompieri.

Misiunea a fost cu atât mai dificilă, cu cât echipajele de intervenţie au fost nevoite să parcurgă pe jos o distanţă de aproximativ 4 km, din cauza terenului greu accesibil. Mai mult, în zonă puteau exista elemente de muniţie rămasă neexplodată, din timpul conflictelor militare.

49 de pompieri militari cu şapte autospeciale de primă intervenţie şi comandă au continuat acţiunea de intervenţie şi în ziua următoare, sub directa coordonare a primului adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău.

Intensificările frecvente ale vântului, terenul greu accesibil, lipsa surselor de apă din zonă, precum şi prezenţa unor elemente de muniţie rămasă neexplodată, au necesitat identificarea unei strategii eficiente de acţiune. Pentru eliminarea riscului la care erau expuse forţele de intervenţie, zona a fost asanată de către specialiştii pirotehnişti din cadrul serviciului profesionist pentru situaţii de urgenţă al judeţului Bacău, care au ridicat 11 tuburi cartuş, de calibru 7,22 mm, acestea fiind transportate în siguranţă şi depozitate în vederea distrugerii.

Acţiunile de monitorizare, supraveghere, localizare şi lichidare a incendiului au continuat şi în cursul nopţii de către 47 de pompieri, cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă şi o autospecială pirotehnică.

În toată această perioadă, la acţiunea de stingere a incendiului, colegilor noştri le-au venit în sprijin angajaţii Ocolului Silvic Comăneşti şi pompierii civili ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Agăş.

Misiunea continuă şi în cursul zilei de astăzi.

Alte titluri