Indiferent ce calități ai avea și ce realizări ai în portofoliu, interviul de angajare contează foarte mult în procesul de recrutare. Iar la interviu contează prima impresie pe care o faceți. De aceea, iată câteva trucuri pentru a face o impresie cât mai bună.
Înainte de interviu
1. Începeți prin cercetarea companiei și a intervievatorilor dvs. Înțelegerea informațiilor cheie despre companie vă poate ajuta să intrați la interviu cu încredere. Site-ul web al companiei, postările de pe rețelele sociale și comunicatele de presă recente vă vor oferi o înțelegere solidă a obiectivelor companiei și a modului în care experiența dvs. vă ajută să vă potriviți.
2. Exersați răspunsurile la întrebările obișnuite ale interviului. Pregătește-ți răspunsul la întrebarea obișnuită: „Spune-mi despre tine și de ce te interesează acest rol în cadrul companiei noastre?” Ideea este să comunicați rapid cine sunteți și ce valoare veți aduce companiei.
3. Recitiți fișa postului. Gândiți-vă la exemple din munca dvs. trecută și actuală care se aliniază la aceste cerințe.
4. Roagă un prieten să te ajute cu răspunsul la întrebări. Practicarea răspunsurilor dvs. cu voce tare este o modalitate incredibil de eficientă de a vă pregăti.
5. Pregătiți o listă de referințe. Este posibil ca intervievatorii dvs. să vă ceară să trimiteți o listă de referințe înainte sau după interviu. A avea o listă de referință pregătită din timp vă poate ajuta să parcurgeți rapid acest pas pentru a merge mai departe în procesul de angajare.
6. Fiți pregătit cu exemple ale muncii dvs. În timpul interviului, probabil că veți fi întrebat despre lucrările specifice pe care le-ați realizat în legătură cu funcția. După ce ați analizat fișa postului, gândiți-vă la munca pe care ați făcut-o în locuri de muncă anterioare sau posturi de voluntari care arată că aveți experiență și succes realizând munca de care au nevoie.
7. Pregatirea pentru interviul de angajare presupune să ai la îndemână câteva întrebări inteligente pentru intervievatorii dvs. Interviurile sunt o stradă cu două sensuri. Angajatorii se așteaptă să puneți întrebări: vor să știe că vă gândiți serios la ceea ce ar fi să lucrați acolo. Iată câteva întrebări pe care ați putea să le luați în considerare să le adresați intervievatorilor:
Puteți explica unele dintre responsabilitățile de zi cu zi pe care le presupune acest job?
Cum ați descrie caracteristicile cuiva care ar reuși în acest rol?
Dacă aș fi în această poziție, cum ar fi măsurată performanța mea? Cât de des?
Cu ce departamente lucrează în mod regulat această echipă?
Cum colaborează de obicei aceste departamente?
Cum arată acest proces?
Care sunt provocările cu care te confrunți în prezent în rolul tău?
Sfaturi pentru timpul interviului
După ce ați petrecut timp pregătindu-vă, puteți avea succes în ziua interviului practicând aceste sfaturi:
8. Planificați-vă ținuta de interviu cu o seară înainte. Dacă vorbiți cu un recrutor înainte de interviu, îi puteți întreba despre codul vestimentar la locul de muncă și puteți alege ținuta în consecință. Dacă nu aveți pe cineva de întrebat, cercetați compania pentru a afla ce este potrivit.
9. Aduceți copii ale CV-ului dvs., un caiet și pix. Facți rost de un top hartie și listați cel puțin cinci copii ale CV-ului dvs. ca să le aveți în cazul mai multor intervievatori. Evidențiați realizările specifice ale copiei dvs. la care puteți face referire și discuta cu ușurință. Pregătiți-vă să luați notițe, dar nu pe telefonul smartphone sau pe alt dispozitiv electronic. Scrieți informații pentru a vă putea referi la aceste detalii în notele de mulțumire ulterioare. Mențineți contactul vizual cât mai mult posibil.
10. Planificați-vă programul, astfel încât să puteți ajunge cu 10–15 minute mai devreme. Dacă luați transportul în comun, identificați un plan de rezervă dacă există întârzieri sau închideri.
Sfat: Când ajungeți devreme, folosiți minutele suplimentare pentru a observa dinamica locului de muncă.
11. Fă o primă impresie grozavă. Nu uitați de lucrurile mici – lustruiți-vă pantofii, asigurați-vă că unghiile sunt curate și verificați-vă hainele. Afișați limbajul corporal încrezător și un zâmbet pe tot parcursul.
12. Tratați cu respect pe toți pe care îi întâlniți. Aceasta include persoanele aflate pe drum și în parcare, personalul de securitate și personalul de la recepție. Tratează-i pe toți cei pe care nu îi cunoști ca și cum ar fi managerul angajării.
13. Practicați bunele maniere și limbajul corpului. Practicați un limbaj corporal sigur și accesibil din momentul în care intrați în clădire. Înainte de interviu, respirați adânc și expirați încet pentru a gestiona sentimentele de anxietate și a încuraja încrederea în sine. Intervievatorul ar trebui să întindă mâna mai întâi pentru a iniția o strângere de mână. Stați în picioare, priviți persoana în ochi și zâmbiți. O strângere de mână bună trebuie să fie fermă, dar să nu strivească degetele celeilalte persoane.
14. Câștigă-i cu autenticitatea și pozitivitatea ta. A fi autentic în timpul convorbirilor de interviu îi poate ajuta pe angajatori să se raporteze cu ușurință la tine. Afișarea unei atitudini pozitive, cu un zâmbet și un limbaj corporal optimist poate ajuta la menținerea interviului ușor și constructiv.
15. Răspundeți cu sinceritate la întrebările adresate. Deși poate părea tentant să vă înfrumusețați abilitățile și realizările, intervievatorii consideră sinceritatea respectabilă. Concentrați-vă pe punctele forte cheie și de ce fundalul dvs. vă face calificat unic pentru această poziție.
16. Păstrați-vă răspunsurile concise și concentrate. Timpul dvs. cu fiecare intervievator este limitat, așa că fiți atenți la rătăcire. Practicarea răspunsurilor dvs. în prealabil vă poate ajuta să vă mențineți concentrat.
17. Nu vorbiți negativ despre angajatorii dvs. anteriori. Companiile doresc să angajeze rezolvatori de probleme care depășesc situații dificile. Dacă te simți descurajat în legătură cu slujba ta actuală, concentrează-te să vorbești despre ceea ce ai câștigat din experiența respectivă și despre ceea ce vrei să faci în continuare.
Sfaturi pentru după interviu
Când se termină interviul, acordați-vă cele mai mari șanse de a merge mai departe, procedând în felul următor:
18. Întrebați despre pașii următori. După interviul dvs., este adecvat să întrebați fie intervievatorul, managerul de angajare sau recrutorul despre ce ar trebui să vă așteptați în continuare. Acesta va fi probabil un e-mail de urmărire cu rezultate din interviul dvs., cerințe suplimentare, cum ar fi o listă de sarcini sau de referință sau un alt interviu.
19. Trimiteți o scrisoare de mulțumire personalizată după interviu. Solicitați cartea de vizită a fiecărei persoane cu care vorbiți în timpul procesului de interviu, astfel încât să puteți urmări individual cu un e-mail de mulțumire separat. Dacă ați dat interviul dimineața, trimiteți e-mailurile de urmărire în aceeași zi. Dacă interviul a fost după-amiaza, dimineața următoare este bine. Asigurați-vă că fiecare e-mail este distinct de celelalte, utilizând notele pe care le-ați luat în timpul conversațiilor.