Cu toate că încă din 2007 cutreier anual insulele grecești, spre rușinea mea, încă n-am gustat portokalopita la ea acasă. Am testat o sumedenie de variante de baclava și cataif, am fost cucerit de plăcintele (pita) și plăcințelele (pitakia) sărate – spanakopita, tyropita, bourekakia, dar plăcinta cu iaurt și portocale am ratat-o. Asta nu m-a împiedicat să încerc să văd cum ar ieși în varianta românească. M-am oprit asupra rețetei lui Andie, cu ușoare modificări. Reducerea cantității de zahăr concomitent cu creșterea ponderii iaurtului (rețeta originală mi s-a părut că va fi prea dulce) a fost principala abatere. Altă abatere: deși am folosit două portocale mari, n-am reușit să scot din ele decât 200 mL de suc, nu 300. Am completat cu pulpa și n-a fost rău. Pentru respectarea adevărului istoric, și la construcția acestui desert am fost tot mâna a doua.
Povestea completă o găsiți aici.