sâmbătă 18 ianuarie 2025

.

Cum întâmpinăm Marea Foamete?

Timpurile se schimbă, dragii moșului, și ceea ce astăzi e bătut în cuie,...

Ce greșeli facem când...

Vrem să ne vindem mașina și ne grăbim să o facem. Vrem să...

Pregătirile pentru Școală: Ghidul...

Chiar dacă școala abia s-a sfârșit și începe vacanța nu e greșit să...

Cum sa fii mereu...

Grija pentru sanatate trebuie sa devina o prioritate pentru persoanele adulte. Stilul de...
AcasăCulinarPortokalopita – plăcinta...

Portokalopita – plăcinta grecească cu iaurt și portocale

Cu toate că încă din 2007 cutreier anual insulele grecești, spre rușinea mea, încă n-am gustat portokalopita la ea acasă. Am testat o sumedenie de variante de baclava și cataif, am fost cucerit de plăcintele (pita) și plăcințelele (pitakia) sărate – spanakopita, tyropita, bourekakia, dar plăcinta cu iaurt și portocale am ratat-o. Asta nu m-a împiedicat să încerc să văd cum ar ieși în varianta românească. M-am oprit asupra rețetei lui Andie, cu ușoare modificări. Reducerea cantității de zahăr concomitent cu creșterea ponderii iaurtului (rețeta originală mi s-a părut că va fi prea dulce) a fost principala abatere. Altă abatere: deși am folosit două portocale mari, n-am reușit să scot din ele decât 200 mL de suc, nu 300. Am completat cu pulpa și n-a fost rău. Pentru respectarea adevărului istoric, și la construcția acestui desert am fost tot mâna a doua.

_217

Povestea completă o găsiți aici.

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....