Prăjitură cu blat de pișcoturi

110-1024x404 copy

În ziua de astăzi, toată lumea (sau, mă rog, aproape toată lumea) care are acces la internet, televiziune și presă, vrea să mănânce “sănătos”. Și imediat asociază acest “sănătos” cu “natural”, ceea ce nu înseamnă același lucru, pentru că și zeama de cucută, și curara folosită de indigenii din jungla amazoniană pentru a-și înmuia vârfurile săgeților, și veninul de viperă, sunt toate cât se poate de naturale. Natural sau fabricat de către om, orice produs, chiar și un aliment, este compus din exact aceleași “chimicale”: atomi, molecule, ioni, legate între ele în diverse moduri. Orice material comestibil, fie el venit de la mama natură, fie zămislit de mintea și capacitatea tehnologică a ființei umane, ingerat peste o anumită cantitate, devine toxic, ne omoară. Cum zicea și Paracelsus cu aproape o jumătate de mileniu în urmă: “doza face otrava”.

Am constatat că mulți (inclusiv formatori de opinie sau “influenceri” cum li se zice mai nou) își fac un titlu de glorie din faptul că mânâncă ori gătesc doar cu produse “bio”, “eco”, “de la țărani” și n-ar folosi în veci produsele industriei alimentare, care sunt pline de “chimicale”, de “E-uri” și cine știe ce alte minuni mai bagă ăștia în ele, dar nu spun, într-o gigantică conspirație de nivel planetar, “ca să ne omoare, că suntem prea mulți”. În ciuda acestei conspirații la care participă din plin de peste o jumătate de veac “Big Pharma” (industria farmaceutică) și “Big Food” (industria alimentară), speranța de viață crește, ca și populația planetei, de altfel. Oare conspiratorii ăștia n-au reușit să se prindă, în 50 de ani, că undeva greșesc, că metodele aplicate de ei nu dau roade?

Am făcut această introducere lungă, în speranța (slabă, de altfel) că veți privi cu alți ochi diversele semipreparate și premixuri (așa-zisele creme la plic, făcute din “prafuri”) create cu scopul de a ne ușura munca și nu de a ne omorî cu zile. Iar de nu v-o plăcea ceea ce citiți în continuare, vă las să vă cultivați propriul grâu (când îl semănați aveți grijă să nu cumva să folosiți semințe iradiate ori, Doamne ferește, modificate genetic), să-l secerați, să-l treierați, să-l măcinați, să vă separați apoi făina din care o să faceți pișcoturile. Și să vă grijiți de vaci, să pască numai iarbă eco, pentru a putea mulge un lapte bio din care să vă faceți smântâna. Iar dacă mai aveți timp, mergeți și prășiți sfecla, din care o să vă scoateți apoi zahărul (dacă nu vă pricepeți, vă pot pune la dispoziție descrierea tehnologiei).

Continuare…