Astăzi, 15 mai 2013, prefectul Claudiu-Octavian Șerban a avut o întâlnire de discuții cu reprezentanții Confederației Naționale Sindicale ”Cartel Alfa” și ai Sindicatului Chimfert Bacău pe tema prevederilor H.G. 22/2013 care reglementează creșterea prețului la gaz metan și ale Legii nr. 123/2012 a energiei și gazelor naturale, întâlnire la care au fost invitați să participe și primarul municipiului Bacău Romeo Stavarache, viceprimarul municipiului Bacău Mihai Șuștac și vicepreședintele Consiliului Județean Claudiu Năstase.
Președintele CNS Cartel-Alfa Martin Farțade-Scurtu și președintele sindicatului Chimfert Bacău Gheorghe David, reprezentantul salariaților S.C. Amurco S.R.L. au expus problema iminentei închideri a societății Amurco, potrivit actelor normative mai sus menționate, fapt ce amenință 747 de lucrători și familiile acestora. La această dată sunt deja făcute notificări privind concedierea colectivă a unui număr estimat la 430 salariați.
Domnul Martin Farțade-Scurtu, președintele CNS Cartel Alfa Bacău, a declarat că, prin aceste acte normative, toată industria chimică și petrochimică este afectată și aduce la cunoștință acest aspect prefectului, ca reprezentant al guvernului în teritoriu, pentru a face demersurile necesare în vederea modificării sau amânării acestei hotărâri guvernamentale, acțiunea sa fiind în scopul apărării în plan local a locurilor de muncă.
La rândul său, domnul Gheorghe David, președinte sindicat Chimfert Bacău, a precizat că, prin acest demers, se dorește ca lucrătorii Amurco să nu aibă soarta celor de la Oltchim, Mechel sau Arpechim.
Primarul municipiului Bacău Romeo Stavarache va întreprinde demersuri în plan politic pentru identificarea soluțiilor legale care să oprească intrarea în șomaj a sutelor de lucrători de la societatea Amurco și pentru a nu se pierde investițiile de până acum.
Prefectul Claudiu-Octavian Șerban a asigurat reprezentanții celor două sindicate de faptul că este un consens al patronatelor, sindicatelor și administrației pentru susținerea capitalului autohton și va înainta Guvernului memoriul acestora în scopul identificării soluțiilor legale ce ar putea permite continuarea funcționării societății și asigurarea locurilor de muncă pentru lucrători, cu atât mai mult cu cât trebuie fructificate investițiile făcute la această societate în ultimii ani care să asigure independența energetică prin producerea de energie și gaze naturale cu autorizație integrată de mediu, în conformitate cu reglementările în vigoare de protecția mediului, fiind montate, în acest sens și instalații de cogenerare de energie.