duminică 19 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitate"Pregătit, Activ -...

“Pregătit, Activ – Sigur Integrat”. SOS Satele Copiilor România

Vineri, 15 noiembrie, a avut loc la Bacău evenimentul final din cadrul proiectului “Pregătit, Activ – Sigur Integrat”. Tineri din mediul rural şi tineri din sistemul de protecţie specială şi-au îmbunătăţit abilităţile de integrare socio-profesională cu sprijinul SOS Satele Copiilor România – sucursala Bacău şi DGASPC Bacău, în cadrul proiectului “Pregătit, Activ – Sigur Integrat”, derulat în perioada august-noiembrie 2019 şi finanţat de Consiliul Judeţean Bacău.

SOS Satele Copiilor România – sucursala Bacău şi-a propus ca prin acest proiect să îmbunătăţească abilităţile de integrare socio-profesională a 36 de tineri provenind din mediul rural şi din sistemul de protecţie specială, utilizând instrumentul “Plan de parcurs”. Un alt obiectiv al proiectului a fost promovarea a patru metode de lucru cu tinerii/copiii provenind din servicii specializate de protecţie a copilului şi grupuri dezavantajate social, în rândul specialiştilor din servicii publice şi private din judeţul Bacău.

“De 26 de ani, SOS Satele Copiilor România urmăreşte în mod constant să răspundă provocărilor pe care le întâmpină copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială şi din mediul rural. Pentru a depăşi aceste provocări, avem nevoie de parteneri cu care să avem aceeaşi abordare integrată a gestionării fiecărui caz în parte”. (Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România)

Proiectul a avut un impact asupra îmbunătăţirii metodelor de lucru cu tinerii prin crearea unei reţele de suport reciproc între copii/tineri şi prin deschiderea oportunităţii de preluare a metodelor utilizate în cadrul proiectului şi de către specialiştii celorlalte ONG-uri din judeţul Bacău.

Cei 36 tineri implicaţi în proiect au dezvoltat abilităţi de planificare a activităţilor pe care să le desfăşoare pentru obţinerea unor rezultate care îi vor ajuta să se îndrepte spre o viaţă independentă. În acest sens, au primit informaţii legate de nivelul de studii şi de competenţe profesionale necesare pentru angajarea în muncă, instituţiile care pot fi contactate, facilităţi instrumentate de AJOFM Bacău, regimul închirierilor de locuinţe, costuri facturi utilităţi, modalităţi de accesare a fondului de locuinţe ANL etc. Acompanierea lor va continua şi după finalizarea proiectului, prin implicarea părinţilor lor/educatorilor specializaţi, aceştia fiind pregătiţi în cadrul sesiunilor de educaţie parentală pentru susţinerea integrării socio-profesionale a tinerilor.

“M-am bucurat să văd că nu suntem izolaţi, noi cei din sistemul de protecţie şi că am putut interacţiona şi cu alţi tineri. Împreună am învăţat cum ne putem pregăti cel mai bine pentru viaţa independentă pe care ne-o dorim cu toţii. Mi-a plăcut că am simţit mereu că am un sprijin atât în echipa SOS Satele Copiilor, cât şi în echipa DGASPC. Ai un alt elan de a pleca la drum când ştii că nu eşti chiar singur.” a declarat Ionuţ, un tânăr din cadrul proiectului.

O altă reuşită a proiectului este că la final, tinerii au dezvoltat abilităţi socio-emoţionale de reglare comportamentală şi emoţională faţă de provocările inerente procesului de integrare socio-profesională. Mentoratul a fost un model de bună practică, dar şi împuternicirea tinerilor care reuşesc integrarea socio-profesională de sprijinire a celor care se pregătesc pentru ieşirea din îngrijire.

Toate activităţile derulate în cadrul proiectului vor avea o contribuţie semnificativă asupra situaţiei tinerilor din grupul ţintă, care se va îmbunătăţi în mediile lor de viaţă (servicii rezidenţiale/servicii de tip familial sau familii în rural) prin abordări specializate din partea profesioniştilor şi comportamente protectoare din partea educatorilor specializaţi/părinţilor.

Despre SOS Satele Copiilor România

SOS Satele Copiilor România este o organizaţie neguvernamentală, membră a Federaţiei SOS Children’s Villages International, prezentă în 136 de ţări ale lumii.

SOS militează pentru dreptul fiecărui copil la o familie, o copilărie fericită, o îngrijire potrivită, o educaţie buna şi şansa unui viitor mai bun.

Activitatea organizaţiei este centrată pe asistarea şi sprijinul acordat copiilor care au pierdut sau riscă să piardă îngrijirea familiei biologice. În prezent, peste 700 de copii şi tineri sunt sprijiniţi direct de organizaţie, dintre care 150 cresc în Satele SOS din Bucureşti, Cisnădie – Sibiu şi Hemeiuş – Bacău.

Peste 65.000 de beneficiari de copii şi adulţi au fost sprijiniţi în mod direct de SOS Satele Copiilor România, din anul 1993. SOS Satele Copiilor România derulează, în paralel, servicii de prevenire a separării copiilor de părinţi, prin Centre de Consiliere şi Sprijin pentru Copii şi Părinţi din trei judeţe din ţară şi Centrul de Zi Hemeiuş.

SOS Satele Copiilor România aniversează anul acesta 26 de ani de activitate.

De citit!

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...

Cum să alegi între “Creditul până la salariu” și “Creditul instant pe card”: Ghidul complet

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și adaptate la nevoile individuale ale fiecăruia. Două dintre cele mai populare forme de credit sunt "Creditul până la salariu" și "Creditul instant pe card". Fiecare dintre...

Stagiu de pregătire de autoapărare pentru jandarmii celor două unități din Bacău

Timp de o săptămână, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău și ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au participat la un stagiu de autoapărare cu instructori ai Centrului de Autoapărare din cadrul Clubului Sportiv Dinamo București.Activitățile s-au...