In urma demersurilor intreprinse de Biroul Educatie si Asistenta Psihosociala din cadrul Penitenciarului Spital Târgu-Ocna pe lânga colegiul “Vasile Lovinescu” din municipiul Falticeni, judetul Suceava, se va organiza pentru prima data sustinerea examenului la materiile de baza pentru o persoana privata de libertate aflata într-un spital penitenciar.
În acest sens, persoana aflata in custodia unitatii penitenciare spitalicesti din Targu-Ocna, va avea posibilitatea sa sustina examenul de încheiere a situatiei scolare în vederea finalizarii cursurilor clasei a XIII a seral la colegiul mai sus mentionat, unde acesta a urmat cursurile.
“Ca urmare a propunerii pe care am lansat-o institutiei de invtatmant din Falticeni, o comisie constituita din cadre didactice, profesori de limba si literatura româna si profesori de matematica, însotiti de dirigintele persoanei ce urmeaza a fi evaluata, va fi prezenta astazi, 9 septembrie a.c., la sediul unitatii noastre, pentru a examina cunostintele elevului la cele doua specialitati. Demersul initiat se înscrie în strategia de reintegrare a persoanelor private de libertate în comunitate, strategie propusa si implementata la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, ce va avea ca finalitate accesul la învatamânt si formare profesionala a celor aflati dupa gratii, respectând dreptul la educatie si în perioada executarii pedepselor privative de libertate”, a declarat agent sef de penitenciare Gabriel Vraciu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Spital Targu-Ocna.
P.S. Sa nu uitam ca potrivit statisticilor, orasul Falticeni este al treilea din tara ca numar de scriitori autohtoni, dupa aceleasi importante centre culturale Bucuresti si Iasi, insa raportat la numarul de locuitori, acesta se situeaza pe primul loc în România. Falticeni a dat României zeci de oameni ai literelor de talie nationala si recunoastere mondiala. Orasul a format 16 academicieni, 12 generali, 60 de doctori în cultura si stiinta. Cu atat mai mult, nu este exclus ca dupa absolvire si punerea in libertate, fostul detinut sa aduca o noua culoare in peisajul cultural autohton.