Programul Fondul Științescu Bacău 2016-2017 a ajuns la final. Marți 11 iulie a avut loc la Universitatea George Bacovia, conferința finală Științescu, conferință în care cele șapte proiecte au prezentat rezultatele.
Prin Fondul Științescu o parte dintre elevii din Bacău au avut parte de educație non-formală în educația STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică), adică o perspectivă bazată pe experiențe, practică, și pe metodologii diferite de sistemul clasic de predare.
Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale care încurajează pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor şi tinerilor până la 19 ani. Partenerii proiectului sunt, la nivel național, Fundația Româno-Americană și Federația Fundațiilor Comunitare din România și, la nivel local, Inspectoratul Școlar al Județului Bacău. Finanțatorii programului sunt, la nivel local, Dedeman și Barrier.
Prin Fondul Științescu, ediția I, au fost finanțate șapte proiecte cu suma totală de 122655 lei, din care 32586 lei s-au strâns prin evenimentul Semimarathon:
1. Astronomia – punte spre viitor! – 28544 lei
Observatorul Astronomic “Victor Anestin” a propus finațarea clubului Meteor, club de astronomie în care copii au putut nu numai să își urmeze pasiune pentru studiul acestui domeniu, dar și să acumuleze cunoștințe. Proiectul consolidează o bază fundamentală în procesul de cunoaștere a științelor exacte în general, prin cumularea unor abilități, atât de natură teoretică (calcul matematic, interpretare date), creativă (identificarea corpurilor cerești pe harta cerului), tehnică (asamblare dispozitive astronomice), practice (observații astronomice). Ghidați de Kit-urile educaționale specifice vârstei și activități ce îmbină teoria cu practica, elevii băcăuani au călătorit interstelar, construind puntea dinspre trecut spre viitor.
2. Clubul Științelor – 10565 lei
Cercul științelor a fost gândit ca un cerc săptămânal de matematică aplicată în fizică, chimie,biologie. În cadrul întâlnirilor, elevi coordonați de profesori au construit materiale au avut experimente interdisciplinare care să ilustreze unele rezultate din fizică, chimie și biologie. ”SPA…la tine acasă” este o activitate în care elevii colegiului Național Gheorghe Vrânceanu au produs- săpunuri, săruri de baie, lumânări parfumate, prin operații fizice precum: mojararea, dizolvarea, cristalizarea/ recristalizarea, filtrarea, distilarea, extracția, fixându-și astfel noțiunile teoretice întâlnite în studiul chimiei anorganice și organice. Toate activitățile experimentale au fost corelate cu obiectivele curriculum-ului naţional. Activitatea a avut și un aspect ecologic, prin hârtia handmade care s-a obține din hârtia colectată de fiecare clasă din școală, în cadrul experimentelor de chimie.
3. Picii Râvnesc la Activități Curioase și Tehnologie Informatică și de Comunicare (P.R.A.C.T.I.C.) – 8115 lei
Cât de sănătoasă e apa pe care o consumăm? De unde ar trebui să ne aprovizionăm cu apă potabilă? Sunt două dintre întrebările la care pot răspunde elevii care au testat calitatea apei din județul Bacău, din diverse surse de aprovizionare. Aparatul achiziționat prin program a permis Asociației Vernal împreună cu un grup de copii de la Palatul să analizeze și să descopere ce surse de apă au parametri normali: pH, temepratură, potențial oxido-redox, nitrați, nitriți, oxigen dizolvat. Datele colectate vor fi prelucrate statistic și se vor constitui în baza experimentală a unor cercetări științifice.. Toate informațiile științifice obținute/asimilate de elevi vor contribui la elaborarea de materiale de prezentare/diseminare ce vor publicate în mediul on-line și/sau pot fi trimise ca aplicații la concursuri de specialitate.
4. ATELIERUL DE TEHNOLOGII ELECTRICE GENERALE SI PENTRU DOMENIUL AUTO – 22605 lei
La momentul aprobării proiectului, Colegiul Tehnic de Comunicații NV Karpen devenea prima instituție de învățământ din Bacău care ofera elevilor tehnologia 3D. Atelierul de tehnologii formează tinerii pentru acest tip de tehnologie este și un laborator al aplicațiilor practice al diferitelor discipline de școală, care sunt interdisciplinare și adiacente cu domeniul electric-electrotehnică-auto. Capitole din fizică, chimie, desen tehnic, grafica asistată de calculator, TIC& IT, discipline și module tehnice se pot exemplifica foarte bine într-un asemenea atelier. Beneficiarii acestui atelier au avut oportunitatea unor experiențe educaționale inedite, inovatoare, elevii putând să își fabrice propriile piese auto și electronice, gândite și proiectate prin programul Auto Cad, pe o imprimantă 3D. Pentru ca ea să fie funcțională cu costuri cât mai mici, se desfășoară activități de ecologizare și campanii de colectare capace de la PET-uri care constituie apoi materia primă a fabricării acestor piese. O bază viabilă pentru viitor se poate construi numai prin dezvoltarea abilităţilor de A ÎNVĂŢA și A FACE! Grupul țintă de beneficiari a fost format din aproximativ 1300 de elevi și profesori, iar principalul sponsor al proiectului este SC Elitemob SRL.
5. LABORATOR MULTIMEDIA PENTRU FIRMA DE EXERCITIU – 7625 LEI
Pe modelul economic al unei firme de exercițiu se asezonează competențele tehnice de pe profilele Servicii/Economic – filiera Tehnologică și Tehnic/Mecanic a elevilor de la Colegiul Tehnic Dumitru Mangeron, cu competențe transversale de comunicare si de integrare a elevilor din categorii sociale defavorizate pe piața muncii. Prin activităţile desfășurate, colegiul şi instituţiile participante au avut ocazia să sporească împreună patrimoniul regional şi creșterea impactului asupra pieței muncii pe domeniile servicii și tehnologie, prin absorbția unei forțe de muncă bine pregătită. Proiectul a reușit – valorizarea resurselor umane (cadre didactice și elevi) în zona educației nonformale, precum și promovarea acestora; – crearea unor relații de parteneriat cu instituții guvernamentale și neguvernamentale, precum și cu firme din Bacău, relaționarea pozitivă școală-familie, școală-agenți economici; – diversificarea ofertelor educative ale școlilor; – conceperea materialelor de promovare promoțională a firmelor de exercițiu cu ajutorul mijloacelor IT și dezvoltarea abilităților de prezentare directă – stabilirea standardului de performanţă pentru beneficiarii direcţi
6. DA, pentru o școală luminoasă! – 29672 LEI
Prima școală iluminată cu panouri solare este Școala 10 din Bacău. Proiect în care elevi, profesori și învățători nu numai că au reușit să implementeze proiectul în toată școala, nu doar la un etj, dar au reușit să insufle copiilor pasiunea pentru fizică, tehnică și energie solară.
Activitățile clubului “O școală Luminoasă” au promovat educaţia de tip STEM și dus la conștientizarea faptului că de ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică poate depinde capacitatea noastră de a ne îmbunătăţi sănătatea, de a găsi şi a utiliza surse de energie mai curate şi mai eficiente, în vederea protejării mediului. Elevii claselelor III-VIII au lucrat împreună la realizarea unei machete la scară a școlii. Iar Școala 10 beneficiază de iluminare efectivă a holurilor cu ajutorul unor panouri fotovoltaice.
7. CĂLĂTORIE ÎN BIOLOGIE: DE LA CORP LA MINTE (ȘI RETUR) -15529 LEI
Proiectul a avut ca scop conștientizarea legăturilor dintre minte și corp, influența hormonilor, alimentației, factorilor de mediu asupra corpului. Conferință “Călătorie în biologie “ a avut o audiență de peste 250 de elevi și totți au aflat că despre bologie, anatomie, chimie se poate vorbi și altfel, iar ca aceste cuvinte sunt legate de iubire, fericire, dragoste, stres. De la utilizarea unui poligraf până la training de management al stresului și biochimia dragostei, elevii beneficiari au experimentat știința corpului omenesc în alt mod.
Ediția I Științescu s-a finalizat cu rezultate uimitoare la nivel de influență, implicare atât a profesorilor cât și a elevilor și perspectivă diferită asupra predării unor noțiuni fixe, dar nu inflexibile. În curând vom anunța deschiderea unui call de proiecte pentru cea de-a doua ediție Ștințescu.
Mihai Căprioară
Director executiv Fundația Comunitară Bacău