joi, noiembrie 30, 2023

De la trotineta de lemn, la trotineta electrică

Primele trotinete au fost realizate manual în...

Tot ceea ce trebuie să știi despre un scaun de bebe

Există mai multe modele diferite disponibile. Deși...

Cei mai batrani Homo Sapiens din Europa

Se spune că românii sunt printre...

Prima soprana din Romania care a obtinut o bursa de studiu in Italia este o bacauanca

CoolturaPrima soprana din Romania care a obtinut o bursa de studiu in Italia este o bacauanca
- Advertisement -

Valea Trotusului este o pepiniera de talente remarcabile si de mare caracter, cu care Romania se poate mandri oriunde in lume. Unul dintre acestea, este fara indoiala si soprana Letitia Vitelaru, care a debutat in aceasta vara pe scena unuia dintre cele mai faimoase teatre de opera din lume, “Teatro alla Scala” din Milano (Italia), inaugurat la 3 august 1778, adica in urma cu 234 de ani!

Pe 3 iunie a.c., in cadrul concertului de absolvire a primului an de studii sustinut de studentii Academiei Teatrului “La Scala” din Milano, soprana Letitia Vitelaru, bursiera Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia la Academia Teatrului “Scala” din Milano, a interpretat cu maiestrie aria “Alla bella Despinetta” din opera “Cosi fan tutte” de W.A.Mozart.

Pe 13 iulie, soprana s-a aflat din nou pe scena faimosului teatru din Milano, in rolul Norinei din opera “Don Pasquale” de Gaetano Donizetti. Din cei 180 de candidati prezenti la selectia de la Milano din luna iulie 2011, Letitia Vitelaru a fost selectata de comisia de jurizare, formata din mari personalitati ale operei lirice italiene, pentru a urma cursurile Academiei Teatrului “La Scala”, (anii academici 2011-2012 si 2012-2013), fiind prima soprana din Romania care obtine o bursa de studiu la prestigioasa institutie academica italiana.

Letitia s-a nascut la Comanesti, in data de 9 februarie 1985. A inceput sa cante pe la 6 ani, cand mama ei (asistenta medicala- stabilita acum in Italia) a indrumat-o spre clasa de vioara a profesorului Gheorghe Necula de la Scoala de Muzica si Arte “Victor Karpis” din Giurgiu. A intrat apoi la Liceul de Muzica “Dinu Lipatti” din Bucuresti (continand clasele primare), iar dupa transferul mamei sale la Spitalul Municipal din Onesti, a fost inscrisa la Liceul de Arta “George Apostu” din Bacau, unde a urmat clasele V-VIII- sectia vioara.

A continuat la Liceul de Muzica “Dinu Lipatti”- sectia canto, dupa care a urmat cursurile Conservatorului “Giuseppe Verdi” din Milano. Avandu-l printre indrumatori (alaturi de alte nume sonore) si pe maestrul Delfo Menicucci- profesorul lui Andrea Bocelli, soprana de origine romana reuseste tot mai mult sa impresioneze prin talentul sau de exceptie, participand la numeroase competitii si spectacole de muzica de inalta tinuta artistica, pe scenele din Italia, Franta si Grecia.

Considera ca cel mai important lucru este sa cante cat mai bine pentru a oferi momente de bucurie publicului meloman, visul sau fiind acela de a concerta la “Metropolitan Opera” din New York. Letitia mai are o sora, Daniela Vitelaru, jurnalist si presedinte al Asociatiei “Romania in contact”, ce editeaza si publicatia cu acelasi nume- unica revista a tuturor romanilor din diaspora, lansata cu succes in Italia, Anglia si Romania.

Romulus Dan Busnea

Alte titluri