duminică 19 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitatePrioritățile Comisiei Europene:...

Prioritățile Comisiei Europene: Uniunea energetică și schimbările climatice

La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Calitatea de stat membru implică atât drepturi, cât şi obligaţii. Toate acestea derivă din tratatele şi legislaţia adoptate de Uniunea Europeană de la înfiinţare până în prezent, la fel ca în cazul oricărui alt stat membru al Uniunii Europene. România a sărbătorit, acum un an, primul deceniu în Uniunea Europeană, un deceniu în care s-au comunitatea europeană a adus avantaje numeroase românilor, de la libera circulaţie în Europa până accesul pe piaţa muncii, la studii în școlile și universitățile europene, la schimbul de practici în educație între cadrele didactice, la eliminarea tarifelor percepute pentru roaming, la securitatea frontierelor.

Astăzi, Comisia Europeană, organismul executiv european condus de președintele Jean-Claude Juncker, propune noi schimbări pozitive în parcursul european, tocmai pentru a îmbunătății legăturile economice, culturale, politice și mai ales valorile comune între statele membre ale Uniunii Europene. Comisia a propus o serie de 10 priorități, care să faciliteze schimbările necesare dezvoltării unui viitor mai bun pentru Europa.

In informările precedente s-au prezentat priorități precum ,,Locuri de muncă, creștere economică și investiții” și ,,Migrația. Către o agendă europeană privind migrația”. În cele de mai jos vom prezenta o noua prioritate a Comisiei Europene privind ,,Uniunea energetică și schimbările climatice”.
Luând măsuri de combatere a schimbărilor climatice, pe termen lung putem salva vieți omenești și reduce costurile economice. Cererea tot mai mare de tehnologii ecologice este totodată o ocazie de a moderniza economia europeană și de a genera creștere și locuri de muncă ecologice.

Până în 2020, Uniunea Europeană s-a angajat să atingă o serie de obiective climatice și energetice menite:
– să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 20 % față de nivelurile înregistrate în 1990;
– să mărească cu 20 % ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie;
– să îmbunătățească eficiența energetică în scopul reducerii cantității de energie primară consumată cu 20 % față de nivelurile estimate.

În octombrie 2014, liderii Uniunii Europene au căzut de acord asupra unor noi obiective în domeniul climei și energiei pentru anul 2030. Printre acestea se numără:
– reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40 % în raport cu nivelurile înregistrate în 1990
– o pondere a energiei din surse regenerabile de minim 27 %
– îmbunătățirea cu cel puțin 27 % a eficienței energetice.

Pe termen mai lung, trebuie să avem în vedere reduceri chiar și mai mari, pentru a preveni schimbări climatice periculoase. Uniunea europeană s-a angajat ca, până în 2050, să își reducă emisiile cu 80-95% față de nivelurile din 1990, cu condiția ca și alte țări dezvoltate să își asume angajamente similare.
Cu ajutorul Uniunii energetice, Europa va beneficia de energie mai sigură, mai ieftină și mai curată. Utilizarea energiei într-un mod mai eficient și combaterea schimbărilor climatice nu constituie doar o investiție în viitorul Europei, ci și un stimulent pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică. Anual se realizează rapoarte de analiză cu privire la progresele realizate. Uniunea Europeană avansează în direcția obiectivelor privind energia și climatul 2020 și 2030. De asemenea, continuă să construiască o Uniune energetică cu o energie sigură, accesibilă și ecologică. Pentru asta vor fi necesare mai multe eforturi pentru a îndeplini aceste obiective în mod colectiv.

De aceea, în fiecare an, Centrul ,,Europe Direct Valea Trotușului Comănești” organizează activități sub numele de Săptămâna Europeană a Mobilității cu scopul de a crește calitatea vieţii, ajutând la reducerea poluării aerului, a poluării fonice, a accidentelor şi, nu în ultimul rând, la reducerea numărului persoanelor obeze. Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se obţin imense beneficii atât pentru mediu, cât şi pentru sănătatea personală. Prin alegeri inteligente cu privire la tipul de transport folosit, se îmbunătățește starea de sănătate cât și calitatea mediului, totodată se pot economisi bani. Activitățile stimulează oamenii să participe la creşterea calităţii vieţii lor.

Sectorul transportului este responsabil pentru aproximativ o pătrime din gazele emise şi reprezintă cauza majoră a poluării oraşelor. Prin urmare, există o necesitate imperioasă de a reduce aceste emisii, de a utiliza vehicule mai „curate, de a ne deplasa în modalități mai „curate” și a folosi combustibili mai puțin poluanți. În iulie 2016, Comisia Europeană a adoptat ,,Strategia Europeană a Decarbonizării” pentru scăderea emisiilor de gaze. Această strategie sprijină realizarea obiectivelor privind creșterea gradului de accesare a combustibililor alternativi.

Pentru ca mobilitatea urbană să devină mai curată trebuie să reducem numărul total de kilometri parcurși cu vehiculele motorizate. Acest lucru implică alegerea altor modalităţi de deplasare ca mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau transportul în comun. Autobuzele, camioanele, taxiurile, maşinile de pe şosea trebuie sa devină mai curate cu ajutorul tehnologiei şi al combustibililor alternativi.

Modalitățile inteligente de transport se bazează pe folosirea tehnologiilor informaţionale care oferă date despre traseele disponibile, managementul traficului, plata, preţul electronic și sistemele de siguranţă ale vehiculelor. Există la ora actuală două aplicaţii importante în domeniul mobilităţii inteligente: automatizarea vehiculelor şi conceptul de ,,mobilitate ca serviciu”, care fac posibilă combinarea serviciilor de transportul public.

În concluzie mobilitatea în comun rămâne cea mai bună opţiune de a transporta în mod rapid un număr mare de pasageri, care au, în același timp, oportunitatea de a socializa.

Mai multe informații pentru cetățeni despre subiectul prezentat mai sus se pot regăsi pe platformele oficiale ale Uniunii Europene: www.europa.eu, https://ec.europa.eu/commission/index_ro, http://www.europarl.europa.eu/portal/ro.

Dacă aveți întrebări despre Uniunea Europeană puteți contacta telefonic serviciul „Europe Direct” la numarul: 00 800 6 7 8 9 10 11 de oriunde în Uniunea Europeană, sau puteți lua legătura cu un centru de informare „Europe Direct” din zona dvs. pentru a obține informații sau a participa la un eveniment local. În județul Bacău funcționează încă din anul 2008 două centre de informare Europe Direct: la Bacău, având structură gazdă Universitatea „Vasile Alecsandri” și în orașul Comănești sub găzduirea administrației locale.

Contact
Centrul ,,Europe Direct Valea Trotușului Comănești”
Manager: Narcis Jitaru
Tel: 0234 370 401; Mobil: 0741 119 633

De citit!

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...

Cum să alegi între “Creditul până la salariu” și “Creditul instant pe card”: Ghidul complet

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și adaptate la nevoile individuale ale fiecăruia. Două dintre cele mai populare forme de credit sunt "Creditul până la salariu" și "Creditul instant pe card". Fiecare dintre...

Stagiu de pregătire de autoapărare pentru jandarmii celor două unități din Bacău

Timp de o săptămână, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău și ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au participat la un stagiu de autoapărare cu instructori ai Centrului de Autoapărare din cadrul Clubului Sportiv Dinamo București.Activitățile s-au...