Potrivit raportărilor periodice transmise Bursei de Valori București, SC Aerostar Bacău SA a înregistrat în primul semestru din 2014 venituri totale de 116.039 mii lei și un profit net de 7.607 mii lei, superior perioadei similare din 2013, când acest indicator tehnico-economic s-a cifrat la 7.112 mii lei.
,,Profilul conturat pentru anul 2014 indică continuarea creșterii în domeniul industriei aeronautice comerciale și continuarea declinului în domeniul industriei de apărare. Pe ansamblu, creșterea așteptată în aceste industrii la nivel global este în jur de 5%, și aceasta pe baza creșterilor din sectorul aerospațial comercial.Tendințele și provocările semnificative sunt impunerea mai accentuată de noi concurenți globali într-o piață dominată de cei doi mari jucători AIRBUS și BOEING și impactul asupra lanțului de furnizare”, se arată în raportul dat publicității de către Aerostar Bacău.
Pentru compania băcăuană provocarea care continuă și în 2014 este asigurarea de prețuri competitive, de la fabricantul original de echipamente la subfurnizorii de nivel inferior, prefigurându-se că în lanțurile de furnizare vor fi concurenți mai puțini, dar mai puternici.
,,Companiile de succes din domeniul apărării au anticipat deja tăierile bugetelor de apărare și au redus personalul, au tăiat costurile cu regiile și au adoptat acțiuni de reducere a risipei și a ineficienței, măsuri de adaptare specifice. Aceste inițiative și programe se accelerează în 2014 având impact asupra marjelor și a profitabilității într-un mediu cu venituri în scădere”, se mai spune în acest raport.
La data de 30 iunie 2014, Aerostar avea un număr efectiv de 1.658 salariaţi proprii, din care 163 angajaţi aflaţi în poziţii de management şi 194 salariaţi atraşi prin agent de muncă temporară.
Aerostar, companie profilată pe producţie şi mentenanţă în domeniul aviaţiei are o poziționare de vârf pe piața din România. De asemenea, este lider regional în Europa Centrală și de Sud-Est în raport cu diversitatea ofertei în domeniul fabricației și integrării pentru industria aeronautică și apărare, în raport cu experiența și expertiza sa, ca nivel tehnologic și număr de angajați, această poziționare fiind menținută și pe primele șase luni ale anului 2014.
In domeniul aviației civile, investițiile și programele de îmbunătățire continuă realizate în Centrele de Excelență pentru fabricația de produse de aviație s-au intensificat, ceea ce a permis creșterea gamei de produse și tehnologii furnizate pentru clienți. Baza de mentenanță Aerostar pentru avioane comerciale din familia AIRBUS 320, Boeing 737 si BAe146/RJ s-a impus ca Centru regional de Excelență atrăgând programe și clienți noi.
În domeniul apărării, cu o poziție de piață clar individualizată pentru expertiza sa, Aerostar este deținătorul unei tradiții de peste 60 de ani (înființată în 1953 sub titulatura de Uzina de Reparații Avioane). Compania a devenit un furnizor semnificativ de soluții de integrare de produse și servicii din categoria sistemelor defensive aero și terestre pentru apărare, pentru un spectru divers de clienți.
Romulus Dan BUSNEA