duminică, septembrie 24, 2023

Programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Regalității*

ActualitateProgramul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Regalității*
- Advertisement -

Castelul-Peles

Casa Majestății Sale vă invită la tradiționala Garden Party și un concert de gală la Castelul Peleș marți, 10 mai 2016, la ora 17.00.
Intrarea este liberă pentru toată lumea. Publicul va avea acces pe peluza din fața castelului. Detalii privind participarea la sărbătoare pot fi solicitate la adresa email garden.party@palatulelisabeta.ro/

Programul zilei

Accesul pe peluza din fața castelului este permis începând cu ora 16.00.
Drumul de la intrarea pe domeniu până la castel se va face pe jos pentru toti participanții. Intrarea mașinilor pe domeniu este interzisă.
Între ora 17.00 și ora 18.00, Orchestra Reprezentativă a Armatei va susține un concert cu muzică de pe toate meridianele lumii.
La ora 18.00, Familia Regală va ieși pe balconul castelului (vedeți fotografia de dedesubt), pentru a saluta participanții la sărbătoare. Trei avioane ale Iacărilor Acrobați vor survola parcul regal.
La ora 18.30 va începe Concertul de Gală. Muzicienii vor evolua pe o scenă așezată în aer liber, pe terasa castelului. Imaginile vor fi preluate pe două mari ecrane, vizibile pentru toți cei aflati pe peluză.
Concertul va fi susținut de orchestra lărgită a Cameratei Regale, având ca invitați pe dirijorul Tiberiu Soare, violonistul Remus Azoiței și tenorul Teodor Ilincăi.
Repertoriul va cuprinde piese din creația compozitorilor români George Enescu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu și Grigoraș Dinicu, precum și lucrări de Giacomo Puccini, Camille Saint-Saëns, Ernesto de Curtis și Eduardo di Capua.
Familia Regală va urmări concertul de pe terasa Castelului Peleș. Concertul se va încheia la ora 19.30.

Cine poate participa la sărbătoare?

Sunt bineveniți toți cei care doresc să ia parte la eveniment din țară, din Republica Moldova sau din alte colțuri ale lumii.
Intrarea va fi liberă.
Familia Regala așteaptă cât mai mulți români să vină la Castelul Peleș, la această sărbătoare importantă pentru Coroană și pentru națiunea română. Sunt binevenite grupuri reprezentând organizații, instituții sau comunități.

Ospitalitate și logistică

În ziua de 10 mai 2016, pe cuprinsul Domeniului Regal Sinaia vor sta la dispoziția participanților la evenimente restaurantele ,,Stăvilar”, ,,Cuțitul de Argint”, ,,Bastion” și ,,La Tunuri”, Cofetăria de pe terasa Vilei Economat – Tunuri și Restaurantul ,,Carol Gastro Bierhaus” de la Economat. Restaurantele vor fi deschise între ora 12.00 și ora 23.00 și vor avea terasele extinse și amenajate special pentru sărbătoare.
Parcările auto vor fi gratuite pe parcursul zilei de 10 mai 2016 pe întreg Domeniul Regal Sinaia. Pentru autocare sau microbuze sunt alocate parcările de la intrarea pe domeniu din bulevardul Ferdinand și cea de lângă Hotelul Furnica.

Programul difuzat la TVR1, cu prilejul Zilei Regalității, 10 mai, 2016

TVR1, 10 mai 2016, ora 17.15: Carol I

(România, 2006) – Documentar. Regia şi scenariul, Alexandru Solomon. Prezentator, Sandra Pralong. Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost domnitorul, apoi regele României. El a condus Principatele Române şi apoi România timp de 48 de ani, cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti. Carol I a obținut independenţa ţării, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituţii specifice statului modern şi a pus bazele Dinastiei de România. Imediat după sosirea sa în ţară, la 29 iunie 1866 Parlamentul României a adoptat prima Constituţie a ţării, una dintre cele mai avansate ale vremii. Redactor Gabriela Onea

TVR1, 10 mai 2016, ora 17.50:  Acasă la Majestatea Sa Regele Mihai
Realizator, Bogdan Şerban Iancu. Producător, Lidia Voicu

TVR1, 10 mai 2016, ora 18.20:  Mesajul Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei adresat cu ocazia Jubileului Regal de 150 de ani
În anul 2016, Casa Regală sărbătoreşte 150 de ani de la fondare. Jubileul se adresează statului Român Modern şi Naţiunii, prin promulgarea Constituţiei din 1866. Pentru prima oară în istoria noastră, Legea Fundamentală prevedea, în primul articol, existenţa unui stat independent cu numele România.

TVR1, 10 mai 2016, ora 18.30: Concert Regal la Castelul Peleş
Concertul de gală va fi susținut de orchestra lărgită a Cameratei Regale, având ca invitați de onoare pe violonistul Remus Azoiței și pe tenorul Teodor Ilincăi, precum și pe dirijorul Tiberiu Soare. Repertoriul va cuprinde piese de valoare și de popularitate din creația compozitorilor români George Enescu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu și Grigoraș Dinicu, precum și lucrări de Giacomo Puccini, Camille Saint-Saëns, Ernesto de Curtis și Eduardo di Capua. Producător Claudia Spătărescu. Transmisiune directă de la Castelul Peleș.

* În anul 2016 se împlinesc 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România, de la întemeierea Dinastiei Regale și de la promulgarea Constituției din 1866. Anul 2016 este și anul în care Academia Română aniversează 150 de ani de la fondare, iar tot în 2016, se împlinesc 110 ani de la crearea Ordinului Carol I, cel mai înalt ordin regal din istoria țării. Începând din 2016, 10 mai este considerată, în mod oficial, zi de sărbătoare naţională, fiind și Ziua Regalității, zi care marchează trei momente istorice: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
Text adaptat și actualizat de Romulus Dan BUSNEA, potrivit site-ului http://www.romaniaregala.ro/

Alte titluri