duminică 8 septembrie 2024

.

Mic ghid de purtare...

Brățările există de secole. De la versiunile lor primitive făcute din iarbă până...

Ce se poate întâmpla...

Hernia de disc a coloanei vertebrale este o leziune a țesutului de amortizare...

Care ar fi cel...

De ani de zile, de cand am masina, una dintre problemele nerezolvate este...

ŠKODA 1000 MB: schimbarea...

ŠKODA a construit o linie de producție complet nouă și modernă pentru noul...
AcasăOrasulProiectul ,,Slănic compostează”,...

Proiectul ,,Slănic compostează”, la final

În perioada 5 august – 1 noiembrie, stațiunea Slănic-Moldova a derulat cel mai inovator program din România de colectare separată a deșeurilor organice.
Începând cu luna august, slănicenii au beneficiat de un program pilot de reducere a deșeurilor menajere, de valorificare a deșeurile organice și biodegradabile prin compostare și de prevenire a producției de deșeuri în viitor.

Proiectul pilot s-a desfășurat în Slănic-Moldova și în localitățile componente Cireșoaia și Cerdac și a făcut parte din programul „Slănic compostează” propus de Asociația de Artă ,,In Context Slănic-Moldova”, alături de Primăria orașului Slănic-Moldova, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacău (ADIS) și Compania Biodeck.
Scopurile proiectului au fost atât de informare a locuitorilor și agenților economici, cât și de acțiune concretă, respectiv distribuirea de saci biodegradabili la blocuri și restaurante, colectarea separată a deșeurilor compostabile.

Astfel, voluntarii asociației au distribuit saci biodegradabili și compostabili locuitorilor din stațiune, autoritățile locale au amplasat containere dedicate și le-au transportat către stația de compostare, în timp ce ADIS a distribuit materiale informative despre importanța compostării. Biodeck, partenerul de sustenabilitate al proiectului, a furnizat saci biodegradabili și compostabili pentru colectarea materiei organice.
Dintre locuitorii stațiunii invitati să participe în program, mai puțin de 10% au arătat interes si susținere față de demersul propus, voluntarii asociației confruntându-se cu situații în care lipsa spiritului de comunitate și neîncrederea față de autorități s-au răsfrânt negativ asupra demersului, oamenii refuzând orice dialog.

Dintre cele zece unități de alimentație publică invitate în proiect, numai patru au acceptat să implementeze demersul propus si să-l continue, înțelegând beneficiile si aportul la reducerea impactului de mediu.
Evaluând reticența de participare a comunității locale, organizatorii au propus la mijlocul proiectului diversificarea metodelor de comunicare a campaniei prin participarea la întâlniri comunale si consilii profesorale în școlile de pe Valea Slănicului. Reacțiile au fost și aici sub așteptări, invocându-se lipsa de timp si necesitatea respectării programelor clasice de desfășurare a orelor de dirigenție, deși găsirea soluțiilor de gestionare eficientă a crizei ecologice este prioritară pentru viitorul generației aflate acum pe băncile acestor școli.

Conform unui studiu recent publicat pe BBC, în prezent România importă deșeuri reciclabile din țări ca Marea Britanie, deoarece companiile responsabile cu reprocesarea materiilor prime rezultate în urma reciclării nu primesc în țară cantitățile necesare desfășurării activității la capacitatea impusă de legislația europeană.

Stațiunea Slănic-Moldova a suferit pe parcursul ultimilor ani efectele dezastrului ecologic, printre acestea inundații, alunecări de teren, pierderea florei și faunei autohtone, afluxul urșilor care coboară zilnic în statiune în căutare de hrană.

Reciclarea și colectarea separată a deșeurilor la noi în țară se află încă la niveluri scăzute în comparație cu alte țări europene: doar 5% din deșeuri sunt reciclate. 11% ajung în centre de compostare și 82% ajung la groapa de gunoi, penalitățile plătite față de Uniunea Europeană reflectându-se ulterior în buzunarul cetățeanului de rând. Prin compostare, 60% din tot deșeul produs ar putea fi redus, iar banii folosiți în dezvoltarea infrastructurii de salubritate.

O dată transformate în compost, deșeurile organice devin nutrienți pentru agricultură și viticultură.
Asociatia de Artă ,,In Context Slănic-Moldova” a desfășurat între 9 august – 9 septembrie, cea de a treia ediție a rezidenței internaționale de artă contemporană cu același titlu. Artiști din Islanda și România au lucrat împreună pe tema ,,Compost”, o metaforă sugerând potențialul artei de a transforma stațiunea într-un teren fertil pentru noi forme de cunoaștere și, în același timp, un apel concret la acțiune pentru reducerea producției de deșeuri și reciclarea lor prin proiectul ,,Slănic reciclează”. Lucrările realizate pot fi văzute cu programare în Centrala Artelor ,,In Context” din stațiune (fosta centrala termică a Hotelului ,,Venus”), sau pe site-ul www.incontext.art.ro

Sursa: Comunicat de presă
Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Un succes exemplar – a XIII-a ediție a Festivalului Internațional „Vis de Stea”

Festivalul Internațional „Vis de Stea” a încheiat a XIII-a ediție cu un succes remarcabil, adunând peste o mie de oaspeți din diverse colțuri ale țării. Marele Trofeu al festivalului a fost câștigat de Tiana-Ecaterina Cilibiu, o tânără talentată de...

Top 10 sfaturi pentru ingrijirea câinilor

Îngrijirea unui câine poate fi o responsabilitate mare, dar și o sursă inepuizabilă de bucurie și afecțiune. Pentru a asigura sănătatea și fericirea prietenului tău patruped, este important să urmezi câteva sfaturi esențiale.Vaccinarea este esențială pentru prevenirea unor boli...

Cum să te răcorești vara la temperaturi ridicate: Sfaturi esențiale pentru o casă mai răcoroasă

Vara poate aduce temperaturi extreme, transformând locuințele în adevărate cuptoare. Din fericire, există soluții eficiente pentru a te răcori și a menține confortul în casă, chiar și în zilele cele mai toride. Iată câteva sfaturi esențiale pentru a te...