Promovare turistică a județului Bacău, marca Festivalul Antic ,,Tamasidava”

Timp de două zile (31 august – 1 septembrie), într-o atmosferă parcă desprinsă din filmul ,,Dacii”, în Parcul Gherăiești din municipiul Bacău a avut loc cea de a treia ediție a Festivalului Antic ,,Tamasidava”. De buna organizare a acestui eveniment s-a ocupat Serviciul Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău (SPJPTCAS), coordonator fiind director adjunct Horia Olinic.

O manifestare cultural-istorică ce tinde să devină o nouă atracție turistică a județului Bacău, care are are drept pornire celebra cetate dacică de pe malul stâng al Siretului ,,Tamasidava”.

Alături de Sargidava (de lângă Negri), aceasta a jucat un rol extrem de important în perioada de maximă extindere a Imperiului Roman, ţinând piept intenţiei de cucerire a acestor teritorii de către romani.
Deschiderea festivalului a avut loc sâmbătă, de la ora 12.00, cu ceremonia oficială, după care băcăuanii au vizitat taberele şi atelierele meşteşugăreşti și au asistat la o serie de prezentări şi demonstraţii ale trupelor militare participante, formate din daci și romani (aproximativ 200 de combatanți), cu tot echipamentul şi însemnele de identificare, din Bulgaria, Cluj, Argeş, Alba- Iulia şi Baia Mare, denumite sugestiv Terra Dacica Aeterna, Garda Apulum, Historia Renascita, Omnis Barbaria, Legia Italica. Au urmat apoi luptele de gladiatori, târgul de sclavi, precum și primul asediu al Cetăţii ,,Tamasidava”, construită special, pe malul Siretului, apărată de vitejii daci.

Asociatiile participante au ţinut să salute gazdele şi pe băcăuani, printr-o paradă cu torţe, pe traseul Catedrala ,,Înălțarea Domnului” – Piaţa Tricolorului.

Salutul de bun venit a fost rostit de Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău (CJ), care a mulțumit trupelor din țară și din străinătate pentru participare, ca și pentru originalitatea reconstituirii unor scene istorice, întru păstrare și veșnică aducere aminte.

Duminică, 1 septembrie, de la ora 10.15 şi până la ora 15.00, s-au derulat activităţi în tabere şi atelierele meşteşugăreşti. Festivalul s-a încheiat cu al doilea asediu al Cetății ,,Tamasidava”, iar publicul prezent a fost încântat de luptele și demonstraţiile trupelor prezente.

,,Festivalul Antic `Tamasidava` urmează a fi marcă înregistrată, scopul propus fiind acela de a promova patrimoniul și istoria regiunii, obiectiv ce face parte din strategia de dezvoltare a județului Bacău”, a declarat Silviu-Ionel Pravăț, vicepreședinte al CJ Bacău.

Organizatorii mulțumesc sprijinului acordat de Primaria Bacau, Romsilva – Direcția Silvică Bacău, ISU Bacău, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău, IPJ Bacău, Poliția Locală a municipiului Bacău.

Romulus-Dan BUSNEA