Pui Teriyaki

100 copy

Pentru cei învățați să caște gura pe la raioanele de produse asiatice din hypermarketuri, sosul Teriyaki nu este chiar o necunoscută. Puțini știu însă că “teriyaki” este denumirea unei tehnici de gătire specifice bucătăriei japoneze, tehnică în care peștele sau carnea, glazurate cu un amestec ce conține sos de soia, mirin și zahăr sunt fripte pe grătar ori în tigaie (deci la temperaturi ridicate). Japonezii folosesc această tehnică în special pentru pește (somon, ton, păstrăv, macrou etc.), în timp ce occidentalii gătesc astfel carnea de vită, miel, porc sau pui.  Eu am făcut și șalău, ba chiar și iepure în acest mod. În japoneză teri este strălucirea sau luciul dat de către zahărul caramelizat, iar yaki înseamnă frigere/prăjire. Cum vă spuneam și altădată, n-o să găsiți în magazinele japoneze sos Teriyaki, localnicii preparându-l din sos de soia, mirin, sake și zahăr (sau miere), amestecate în diverse proporții.

Sosul comercial l-au inventat americanii, “îmbunățațindu-l” cu ghimbir și cu pudră de ceapă și/sau usturoi (usturoiul nefiind de loc un ingredient specific bucătăriei japoneze), chiar și cu amidon. Puteți să vă preparați propriul vostru sos Teriyaki, am dat destule detalii aici (inclusiv sursele bibliografice). Sau puteți pur și simplu utiliza sosul comercial. Cel de la Kikkoman, de exemplu, conține sos de soia, vin, zahăr, apă, oțet, sare, pudră de ceapă și pudră de usturoi.

Continuare…