Pui Tikka la grătar

207 copyPrimul meu contact cu bucătăria indo-pakistaneză  avut loc prin 1996-97, la un restaurant cu specific indian din București, al cărui nume, din păcate, nu-l mai rețin. Fiind vreo zece persoane la masă, am comandat “de toate” și am gustat câte puțin din fiecare fel. Mi-au rămas în memorie un curry de miel, o “masala” de vinete și sosurile: cel răcoritor (raita – iaurt cu mentă), cel picant (bazat pe un soi de ardei foarte iuți) și cel dulce-acrișor. Într-un timp apăruse și în Bacău un restaurant cu specific indian care n-a rezistat prea mult (nu prea avea vad comercial și avea și niște prețuri picante), la care am apucat să mănânc doar de două ori.

Mâncărurile bucătăriei indiene nu sunt greu de realizat, cu condiția să ai la îndemână ingredientele necesare (în special condimente și amestecuri ale acestora). Acum găsiți în hypermarketuri și curry de diverse tipuri, și curcuma (turmeric), și garam masala, și condimente pentru tikka ori daal. Pe vremea când acestea erau o raritate, îmi făceam aprovizionarea anuală de la Paris. Nu din marile magazine (Auchan, Carrefour, etc.), ci direct din micile “alimentare” de cartier. În apropierea Gării de Nord (a Parisului, nu a Micului Paris) există o zonă locuită aproape în exclusivitate de nativi (și descendenți ai acestora) din subcontinentul indian, unde găsești, la prețuri modice (1 – 2 euro/100 g), cam toate condimentele uzuale. De asemenea, în măcelăriile “halal” ținute de musulmani, găsești cam toate condimentele necesare bucătăriei magrebiene.

Dacă vreți un grătar de pui puțin mai altfel, vă recomand puiul Tikka. Continuarea, aici.