Datorită conținutului energetic scăzut – 100 g quinoa gătită au doar 500 kJ (120 kcal), precum și faptului că nu conține gluten, quinoa a fost puternic promovată ca fiind “mama cerealelor”, “cereala minune” (deși NU este o cereală propriu-zisă), “alimentul zeilor amerindieni”, “superaliment”. Urmarea: între 2006 și 2013 prețul quinoa s-a triplat (sursa). Anul 2016 a fost declarat de FAO (Organizația Pentru Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite) “Anul Internațional al Quinoa”.
Considerată ideală pentru vegetarieni și vegani deoarece conține “proteine complete” și “toți aminoacizii esențiali, inclusiv lizina” (așa zic comercianții), este cam fadă. Adică nu prea are nici un gust și trebuie combinată și cu ceva care să o facă mai apetisantă. Americanii au amestecat-o cu orez brun și au condimentat-o cu usturoi:
Eu am presărat-o printre ciuperci, ca mai jos (cantitățile indicate sunt pentru 2 porții ca fel principal sau 3 porții drept garnitură).