duminică, septembrie 24, 2023

Ce lucruri ne sunt necesare pentru lucrul la birou

Indiferent dacă lucrați într-o clădire de birouri...

Cum ne pregătim o trusă de prim-ajutor și ce punem în ea?

Pentru orice eventualitate și pentru a fi...

Ce trebuie să știm înainte de a alege un broker de asigurări

Un broker de asigurări este o persoană...

Raportul de politică publică: Achiziții cu impact social și de mediu în România

Raportul de politică publică: Achiziții cu impact social și de mediu în România
- Advertisement -

Asociația Centrul pentru Legislație Non-profit (CLNR) lansează Raportul de politică publică: Achiziții cu impact social și de mediu în România, în cadrul unui eveniment desfășurat online, pe 28 Februarie 2022, în intervalul 11:00 – 12.30.

Reprezentanți din instituții publice, companii, ONG-uri și întreprinderi sociale vor dezbate, cu această ocazie, teme de interes privind achizițiile cu clauze sociale și de mediu în administrația publică și în mediul de afaceri din România:

Cum este organizat procesul de achiziții publice sociale și de mediu în România?

Cine realizează achiziții sociale și de mediu în România?

Cum sunt implementate politicile de achiziție socială/de mediu în România?

Care sunt principalele provocări în realizarea și implementarea acestui tip de achiziții?

Ce tipuri de măsuri trebuie adoptate pentru stimularea acestui tip de achiziții?

Cererea de achiziții sociale și de mediu este puternic condiționată de atitudinea și practica organizațiilor publice. Raportul dezvăluie o parte din barierele și provocări în realizarea achizițiilor cu clauze sociale și de mediu. Printre acestea, constrângeri legate de cultura organizațională, slaba cunoaștere a prevederilor legislative, slaba cunoaștere a conceptelor de achiziție socială și de mediu, impact social și valoare socială adăugată, slaba cultură a măsurării impactului social, insuficienta cunoaștere a pieței furnizorilor de servicii sociale, întreprinderi sociale.

Sectorul economiei sociale se poate dezvolta doar prin aplicarea unor măsuri de sprijin pentru funcționarea întreprinderilor sociale și prin promovarea acestora în rândul instituțiilor administrației publice, mediului de afaceri și populației generale. Comisia Europeană a propus în decembrie 2021 un Plan de acțiune pentru Economia Socială, care include astfel de măsuri, printre care și realizarea de achiziții cu clauze sociale și de mediu.

În România, aceste tipuri de achiziții sunt limitate, atât în instituțiile publice, cât și în companii. Pentru ca această reformă să fie realizată cu succes, este nevoie de o legislație clară, diseminată în rândul tuturor achizitorilor publici, administrațiilor centrale și locale. Raportul realizat de CLNR cuprinde și o serie de soluții și recomandări în acest sens, pe care vă invităm să le aflați în cadrul evenimentului.

Înscrierea ca participant se face prin completarea formularului disponibil AICI, până pe 25 februarie 2022.

Eveniment organizat în cadrul proiectului Achiziții cu impact social și de mediu derulat în perioada aprilie 2021 – martie 2023.

Alte titluri