22.8 C
Bacau

,,Răvășitul Oilor”, în stațiunea de la poalele Nemirei

De stiut!

Într-un decor mirific de toamnă ruginie, în inima Munților Bolovanu, la 6 km de stațiunea Slănic-Moldova, Primăria orașului-stațiune Slănic-Moldova împreună cu Ferma ,,Stâna Dacilor”, vă invită să participați la prima ediție a sărbătorii tradiționale ,,Răvășitul Oilor”, ce se va desfășura în perioada 21 – 23 octombrie a. c., pentru a păstra şi duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile locale.

„Răvăşitul Oilor” a devenit şi este o sărbătoare românesacă, prin care se aduce recunoaştere uneia dintre cele mai importante activităţi a localnicilor şi în special respectul şi preţuirea muncii acestora pentru strămoşeasca tradiţie de creşterea a animalelor. În vremurile de odinioară, păstorii daci își duceau turmele de oi pe poteci numai de ei știute, sus în munți, acolo unde puteau fi apărate de dușmani și unde clima era mai răcoroasă, iarba mai fragedă, mai puțin expusă soarelui puternic de la șes. Toamna, oile se coborau de la munte și se ,,răvășeau”, pentru a fi alese, de către fiecare proprietar pentru iernat…

Acest eveniment marchează sfârşitul fiecărui an pastoral, în perioada în care turmele de oi coboară din munţi şi sunt împărţite proprietarilor, împreună cu produsele obţinute de-a lungul verii şi care au fost tocmite cu administratorii de stâni.

Pentru aceasta, aşa cum este tradiţia, în cadrul unei mari serbări câmpenești pe care organizatorii o pregătesc pe Muntele Bolovanu, se va cânta, juca şi mai ales se va mânca pe săturate tot soiul de preparate specifice, şi mai ales pastramă de oaie şi bulz, udate cu must obţinut în gospodăriile din zonă. Tot aici vor mai avea loc spectacole de folclor cu invitați surpriză, expoziții de articole tradiționale și de animale, un concurs de produse specifice (brânză și pastramă), foc de tabără. Printre invitații care și-au anunțat participarea se numără Cornel Palade, Geta Postolache și Silvia Ene.

Romulus Dan BUSNEA

- Advertisement -

Ultimele stiri