8.1 C
Bacau

Recomandări de la pompieri pentru sărbătorile pascale

De stiut!

În ultimele 24 de ore, pompierii militari a gestionat, la nivel județean, 46 de misiuni. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, pompierii-paramedici acționând în 27 de misiuni.

În afara acestor situații, pompierii militari au acționat pentru stingerea unui incendiu, degajarea unui arbore căzut pe partea carosabilă, o misiune pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, o pentru acordare asistență persoană, precum și în alte 15 misiuni, în sprijinul comunităților.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.
• Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.
• Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
• Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.
• Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrului Operațional Județean, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.

- Advertisement -

Ultimele stiri