miercuri 28 februarie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăFapt diversRecomandari pentru perioada...

Recomandari pentru perioada de canicula. S-au stabilit punctele de prim-ajutor in judetul Bacau

canicula

Perioadele caniculare sunt caracterizate prin temperaturi ridicate şi un indice al umidităţii ridicat. De-a lungul acestor perioade, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău recomandă populaţiei să evite expunerea la soare, precum şi folosirea de mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire din ţesături naturale, în culori deschise). De asemenea, se recomandă creşterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi şi o alimentaţie săracă în grăsimi.

Toate acestea sunt printre primele măsuri ce trebuie luate pentru evitarea efectelor nefavorabile ale temperaturilor deosebit de ridicate ce se vor manifesta în aceste perioade.

Alte recomandări pe care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău le aminteşte populaţiei sunt evitarea excesului de cafea şi a consumului de băuturi alcoolice, duşuri frecvente cu apă la temperatură moderată. Totodată, este indicată evitarea unor eforturi fizice susţinute în perioada zilei în care temperatura atinge valorile maxime, iar activitatea din agricultură, şantiere de construcţii, hale industriale, care nu au posibilitatea asigurării unor condiţii de microclimat corespunzătoare, să se desfăşoare dimineaţa şi seara.

Conform legii, personalul care lucrează în sectoare cu temperatură ridicată şi radiaţii calorice va beneficia de un program modificat de lucru în condiţiile impuse de temperaturile ridicate şi de cantităţi suficiente de apă minerală din partea angajatorilor.

Copiii vor fi supravegheaţi permanent şi li se va acorda o atenţie specială, pentru a se evita situaţiile nefavorabile acestora. Astfel, copiii nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distanţe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilităţi de climatizare.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, vor evita deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării acestora în condiţii de temperaturi ridicate.

De reţinut este faptul că persoanele care deţin aparate de climatizare trebuie să le seteze astfel încât acestea să menţină în încăperea sau clădirea respectivă o temperatură cu 5°C mai mică decât temperatura exterioară.
Populaţia va avea la dispoziţie mai multe puncte în care se va putea adăposti în caz de necesitate. Astfel, vor fi stabilite puncte de prim ajutor în spitale, dispensare, cabinete medicale, primării, gări, autogări, pieţe, teatre, lăcaşuri de cult, farmacii. Evidenţierea punctelor de prim ajutor va fi realizată prin sigle sau semnale colorate. De menţionat este faptul că lăcaşurile de cult vor fi deschise în intervalul orar 11.00 – 18.00 pentru toţi cetăţenii.

Pe toată perioada caniculară din acest an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău va monitoriza zilnic numărul de solicitări datorate caniculei, decesele cauzate de caniculă, cazuri rezolvate în punctele de prim ajutor şi cazuri prezentate în serviciul de gardă din spitale cu patologie asociată caniculei. De asemenea, ISUJ Bacău va asigura transportul de apă menajeră şi potabilă (îmbuteliată), fără a afecta misiunile inspectoratului. Se vor verifica şi aduce în stare de funcţionare toate mijloacele şi materialele necesare pentru intervenţia în cazul producerii unor incendii de proporţii (la fond forestier, mirişti, terenuri agricole etc.).

Se va organiza şi executa, prin personalul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, controlul respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti, precum şi la lăcaşurile de cult.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău va organiza patrule mobile pe raza zonei de competenţă, în vederea scurtării timpului de răspuns în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, se vor organiza şi patrule mobile compuse din personal al ISUJ Bacău şi Direcţiei Silvice Bacău, în vederea prevenirii încălcării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor la fond forestier.

Punctele de prim ajutor din județul Bacău care vor funcționa în perioada de caniculă iunie – august 2013, sunt:

I. MUNICIPIUL BACĂU
1. Serviciul Public de Asistenţă Socială Bacău – str. Ştefan cel Mare, nr. 17 A
2. Biserica Ortodoxă „ Sf. Neculai“ – str. B-dul Unirii, nr. 4
3. Cinematograful „Central“ – str. N. Bălcescu, nr.12
4. Casa de Asigurări de Sănătate Bacău – str. Mărăşeşti, nr. 13
5. Biserica Ortodoxă „Sf. Dumitru“ – str. Narciselor, nr.2
6. Primăria municipiului Bacău, Serviciul Public de Evidenţă a Persoanelor – str. H. Coandă, nr. 2

II. MUNICIPIUL MOINEŞTI
1. Primăria municipiului Moineşti – str. T. Vladimirescu, nr.14
2. Serviciul Public de Asistenţă Socială – Lucăceşti

III. MUNICIPIUL ONEŞTI
1. Primăria municipiului Oneşti – sediul nou, B-dul Oituz, nr.17
2. Direcţia Socială – str. Poştei, nr. 1
3. Piaţa agroalimentară – str. Caşinului
4. Catedrala Ortodoxă – B-dul Belvedere
5. Muzeul de Istorie – B-dul Republicii, nr. 45

IV. ORAŞUL COMĂNEŞTI
1. Farmacia „UNICOL FARM“ – str. Zăvoi, nr.10
2. Spitalul Orășenesc „Ioan Lascăr” – str. Vasile Alecsandri, nr. 1
3. Farmacia „VASILIADA“ – str. Republicii, nr. 1
4. Farmacia „IRIS FARM“ – str. Nufărului, nr. 5
5. Farmacia „TOMINVEST“ – Aleea Parcului, bloc C8

V. ORAŞUL TÂRGU OCNA
1. Hotel Măgura – str. Trandafirilor, nr.3
2. Farmacia „ROPHARMA” – str. Republicii, nr. 1
3. Farmacia „ROPHARMA” – str. C. Negri, bl. A 10
4. Biserica Precista – str. Victoriei, nr.7

VI. ORAŞUL BUHUŞI
1. Casa de Cultură – str. N. Bălcescu, nr. 2
2. Farmacia „ROPHARMA” – B-dul Republicii

VII. ORAŞUL SLĂNIC MOLDOVA
1. Primăria oraşului Slănic Moldova – str. Vasile Alecsandri, nr. 4
2. Farmacia „Sf. Spiridon”
3. C.M.I. dr. Rape Dorel – str. Nicolae Bălcescu
4. C.M.I. dr. Ţurcan Valentina – str. Ştefan cel Mare

De citit!

Furt calificat: Bărbat de 30 de ani, identificat și reținut de polițiștii din Bacău pentru sustragerea unei geante cu documente și bani

La data de 18 februarie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au desfășurat o acțiune rapidă și eficientă, reușind să identifice și să rețină un bărbat în vârstă de 30 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat....

Infracțiuni la regimul circulației rutiere constatate de polițiști

La data de 16 februarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au depistat un bărbat de 37 de ani, din județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism cu numere de înmatriculare provizorii pe DN2-E85, în localitatea Filipești. Din verificările efectuate în...

Reținut de polițiști pentru conducere ilegală: Bărbat din Dărmănești, prins la volan cu permisul suspendat

La data de 16 februarie a.c., polițiștii din Moinești au efectuat o operațiune de rutină pe strada Tudor Vladimirescu din municipiu, care a condus la reținerea unui bărbat în vârstă de 39 de ani, originar din orașul Dărmănești. Conform...