duminică, octombrie 1, 2023

Plastilina: de la o joacă de copii, la joaca unor oameni mari

Plastilina este un material de modelare asemănător...

Ce cauzează bilirubina crescută?

Bilirubina este o substanță gălbuie în sângele...

Trigliceridele: care e problema cu ele?

Dacă v-ați urmărit tensiunea arterială și nivelul...

Recomandările jandarmilor montani

ActualitateRecomandările jandarmilor montani
- Advertisement -

Jandarmii montani din cadrul postului montan Slănic Moldova şi postului balneoclimateric Tg.Ocna acţionează zilnic în zona acestor staţiuni turistice şi pe traseele montane pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, precum şi pentru salvarea şi evacuarea turiştilor aflaţi în dificultate.

În scopul evitării unor evenimente nedorite şi pentru creşterea gradului de siguranţă pe munte, jandarmii montani sfătuiesc turiştii să aibă în vedere următoarele recomandări:

1. Înainte de a urca pe munte, informaţi-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni periculoase), prognoza meteo şi condiţiile climatice locale.

2. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS-ul, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.

3. Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum şi alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab pregătit din grup.

4. Nu hrăniţi animalele sălbatice.

5. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele.

6. Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu.

7. Nu vă abateţi de la traseu şi evitaţi scurtăturile.

8. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau al înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea, deplasaţi-vă în grup compact şi, din nici un motiv, nu rămâneţi în urma grupului.

9. Nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort.

10. În cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii puteţi solicita ajutorul Jandarmeriei Montane prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând, pe cât posibil, următoarele:

– datele de identificare ale persoanei care anunţă;
– ce s-a întâmplat;
– câte persoane au nevoie de ajutor;
– unde sunt persoanele aflate în dificultate

*** Structurile montane ale Jandarmeriei Române sunt specializate, pregătite şi dotate în vederea exercitării atribuţiilor privind misiunile de menţinere a ordinii publice în zonele montane şi pe traseele turistice; aceste structuri participă la prevenirea şi combaterea încălcărilor prevederilor normelor legale, căutarea şi salvarea persoanelor care se află în pericol.

Jandarmii montani pot fi solicitaţi să intervină în situaţii de urgenţă la numărul 112 !

Alte titluri