Recomandarile Politiei Rutiere pentru zilele de cod galben

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis astăzi o atenționare meteorologică COD GALBEN, în care se arată că în intervalul 18.01.2013 ora 06.00 – 19.01.2013, ora 15.00 în zona Moldovei, va ninge iar vîntul va prezenta intensificări locale , temporare ce vor atinge și depăși la rafală, viteze de 55-60km/h.

În aceste condiţii Poliţia Rutieră le reaminteşte conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed, acoperit cu polei, gheaţă sau zăpadă bătătorită să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului.

Este absolut necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, să se efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare şi să se evite, pe cât posibil, efectuarea manevrelor de depăşire, care se dovedesc extrem de periculoase.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă, folosirea luminilor de către ceilalţi şoferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege.

Informaţi-vă din timp cu privire la starea drumului de pe traseul pe care urmează să-l parcurgeţi!

Înainte de a pleca la drum verificaţi starea tehnică a autoturismului! Asiguraţi-vă că instalaţiile de climatizare si de dezaburire sunt în stare de funcţionare!
Dotaţi-vă autovehiculul cu anvelope specifice sezonului rece sau cu lanţuri antiderapante.
Păstraţi o distanţă corespunzătoare faţă de autoturismul care circulă în faţa dvs. Luaţi în calcul faptul că pe un drum alunecos distanţa dintre autovehicule trebuie să fie mai mare, iar viteza de deplasare trebuie să fie mai redusă.
Nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie si de frânare ale autovehiculului!
În condiţii de zăpadă si polei, folosiţi cu precădere frâna de motor!