vineri, septembrie 29, 2023

Cum întâmpinăm Marea Foamete?

Timpurile se schimbă, dragii moșului, și ceea...

Despre superstitii: Florile II

Florile au constituit pentru oameni simboluri ale...

Regal al datinilor și obiceiurilor strămoșești, la Comănești

OrasulRegal al datinilor și obiceiurilor strămoșești, la Comănești
- Advertisement -

Conform tradiției, marți, 30 decembrie 2014, orașul Comănești a fost gazda Festivalului de Datini și Obiceiuri Strămoșești, manifestare artistică de mare amploare aflată la cea de a XIX-a ediție și organizată de Primăria și Consiliul Local Comănești, împreună cu Centrul de Informare ,,Europe Direct Comanești”.

Pe scena amplasată în parcul din centrul orașului, câteva sute de participanţi, reuniți în cete de călăreţi, urşi, capre, căiuţi, irozi, dar şi în alte trupe de teatru popular, mascaţi, dansatori și urători de pe Valea Trotușului și a Tazlăului au oferit comăneștenilor și turiștilor aflați în zonă, un spectacol grandios, plin de culoare și antren, emoționant deopotrivă. Aceștia au avut posibilitatea să-și dovedească măiestria fie în jocul ursului, cerbului și al caprei, sau să impresioneze juriul și auditoriul prin sensibilitatea colindelor întotdeauna purtătoare ale mesajelor încărcate de semnificații profunde și totodată pline de bucurie și speranță de mai bine.

Potrivit etnografilor, evenimentul reprezintă un unicat în peisajul etno-folcloric românesc, atât prin dimensiuni și specific, cât şi prin varietatea programelor prezentate, ,,Jocul urşilor”, tradiţie specifică zonei de munte din judeţul Bacău, fiind propus să fie inclus în patrimoniul UNESCO. Imagini cu urșii de la Comănești surprinse în urmă cu trei edițiiau fost difuzate în premieră pe cunoscutul post de televiziune BBC News, un exemplu grăitor al interesului tot mai crescând pentru datinile și obiceiurile de iarnă românești, care se păstrează încă intacte.

Printre cetele și formațiile premiate s-au numărat: urșii din Leorda, Asău, Lăloaia, Dofteana, Dărmănești, Zăvoi, Lunca de Jos; capra din Scorțeni; bandele de haiduci din Asău și Apa Asău; căiuții din Brătila; plugul din Lăloaia și plugușorii din Mocani-Brătila, Moinești (Zimbrișorii) și Asău.
Premiile au fost acordate în special pentru modul nealterat în care se păstrează tradiţia, pentru autenticitatea costumelor, jocul deosebit, frumuseţea pieilor şi prezenţa scenică. Printr-o astfel de manifestare se dorește ca întreaga zonă să fie tot mai cunoscută în Europa și în lume, ca un loc în care datinile se păstrează nu doar pe scenă, ci și în realitate, în comunitățile umane.

Romulus Dan BUSNEA

Alte titluri