miercuri 17 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateRegal cultural-științific internațional,...

Regal cultural-științific internațional, la Comănești

Palatul Ghika

Unul dintre evenimentele majore ale acestei veri se va petrece la Muzeul de Etnografie și Artă ,,Dimitrie Ghika” din orașul Comănești, sâmbătă, 16 august, cu începere de la ora 9.30, în cadrul manifestărilor prilejuite de ,,Zilele orașului Comănești” (15 – 18 august 2014).

Este vorba despre ,,Simpozionul Științific și Cultural Internațional Dimitrie Ghika – Comănești. In memoriam”, în organizarea unor importante instituții și asociații cultural-științifice: Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române, Asociația Cultural-Științifică ,,Dimitrie Ghika – Comănești”, Colegiul Tehnic ,,Dimitrie Ghika” Comănești, Centrul de Informare Europeană ,,Europe Direct Comănești”, Asociația ,,Clubul Tineretului Rădăcini” Comănești, Primăria orașului Comănești.

Aflat la cea de-a patra sa ediție, lucrările simpozionului vor avea ca teme două sesiuni de comunicări, de mare complexitate și interes: ,,Construcții ale identității naționale și europene” și ,,Lada de zestre – Istorie și tradiție pe Valea Trotușului”.

,,Această nouă și așteptată ediție a simpozionului reprezintă rodul unei susținute colaborări dintre instituțiile implicate în organizarea și desfășurarea proiectului, împreună cu personalități cultural – științifice și politice, cadre didactice, elevi, oameni de afaceri din mai multe zone ale ţării și din afara ei, activitate inclusă în programul Zilelor Orașului Comănești. În memoria cărturarului și omului de știință Dimitrie Ghika, susținem desfășurarea anuală a simpozionului ce îi poartă numele, scopul fiind acela de a sprijini autoritățile și instituțiile publice locale în implementarea programelor științifice și culturale și dezvoltarea culturală a zonei”, a declarat prof. Lavinia Misăilă, președintele Asociației Cultural-Științifice ,,Dimitrie Ghika – Comănești”.

Cu această ocazie, va avea loc și prezentarea celui de-al treilea număr al revistei ,,Columna”, publicație a asociației comăneștene, supliment al revistei ,,Studii și Comunicări / DIS a Diviziei de Istoria Științei a CRIFST al Academiei Române, de fapt, un adevărat tratat de 440 pagini foarte interesant și util pentru toți cei ce doresc să afle cât mai multe despre istoria, tradițiile și obiceiurile comunităților din zona Văii Trotușului.

Vor fi prezente nume de marcă ale științei și culturii din România și din străinătate
Pe lista invitaților de onoare se regăsesc personalități de renume ale vieții cultural-științifice românești și străine: academicianul Dan BERINDEI, vicepreședintele Academiei Române, Dumitru MURARIU, membru corespondent al Academiei Române, doctor în biologie, director al Muzeului Național de Științe Naturale „Grigore Antipa” București; Pompiliu MANEA, prof. dr. ing., membru de onoare al Academiei Române de Științe Medicale; Valentin MARIN, dr. col. (r), secretar științific al C.R.I.F.S.T. al Academiei Române; Conf. dr. Mihaela BUCIN, Catedra de Limba şi Literatura Română, Facultatea Pedagogică ,,Juhász Gyula” de la Universitatea din Szeged (Ungaria);

Dr. Marieta GAVRA, Catedra de Limba şi Literatura Română, Facultatea Pedagogică ,,Juhász Gyula”, Universitatea din Szeged (Ungaria); Dr. Iorgu PETRESCU, Muzeul Național de Științe Naturale „Grigore Antipa”, București.

Romulus Dan BUSNEA

Foto: Palatul Ghika, actualmente Muzeul de Etnografie și Artă ,,Dimitrie Ghika” Comănești, locația simpozionului.

De citit!

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...

Urmărit internațional pentru viol, depistat de polițiștii de investigații criminale

La data de 27 martie a.c., polițiștii Serviciului Investigații Criminale Bacău au depistat în municpiul Bacău, un bărbat de 41 de ani, din comuna Asău, urmărit la nivel internațional.               Pe numele bărbatului, autoritățile judiciare din Germania au emis un...