miercuri 28 februarie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateRegal de carte...

Regal de carte si intalnire regala, la Bookfest 2013

book

Circa un milion de volume au pregatit cele peste 200 de edituri participante la cea de-a opta editie a Salonului International de Carte Bookfest 2013, care s-a desfasurat in perioada 29 mai – 2 iunie a.c., în pavilioanele C1 – C5 din complexul expozitional “Romexpo” din Bucuresti.

Pasionatii de lectura au avut parte de un regal de carte care a avut ca principal obiectiv promovarea lecturii si accesul la produsele editoriale de calitate, printre personalitatile prezente la ineditul eveniment numarandu-se Radu Beligan, Lucian Boia, Emil Hurezeanu, ASR Principele Radu al Romaniei, Lucian Croitoru, Gabriel Liiceanu, Ioan Stanomir, Adrian Nastase, Bujor Nedelcovici, Adrian Cioroianu, Alex Stefanescu, Nora Iuga, Daniel Cristea-Enache, Ana Blandiana, Aurora Liiceanu, Dan C. Mihailescu, Bogdan Teodorescu, Marius Chivu, Ion Bogdan Lefter, Dumitru Radu Popescu, Alexandru Mironov, Mircea Caratarescu, Raed Arafat, Andreea Esca, Ioan Gyuri Pascu, iar lista ar putea umple vreo doua pagini…

Invitatul de onoare al editiei a fost trioul tarilor vorbitoare de limba germana, respectiv Germania, Austria si Elvetia, reprezentate de de 24 de autori si profesionisti ai cartii.

Editura si Tipografia “Magic Print” din Onesti a fost prezenta in premiera cu peste 80 de titluri de carte realizate in conditii grafice de exceptie, gratie unui colectiv specializat in editarea si tiparirea cartilor condus de inimosul editor si publicist, Maria Dohotaru.

Volumele “Istoria ilustrata a orasului Targu-Ocna”, “Valea Trotusului Enciclopedie” (ambele semnate de istoricul Corneliu Stoica), “Visele au contururi precise”, “Nopti si nelinisti Pseudojurnal metafiizic”, “Sacrificiul” (cele trei romane avandu-l ca autor pe cunoscutul scriitor Mihail Diaconescu), Rationamentul” (Alexandra Stanescu), “Arhitectii si exilul” (prof.dr. Adrian Mahu), “Dirijorul Marin Constantin – Portret eseistic” (cel de-al 100-lea volum al reputatului muzicolog Viorel Cosma), sunt doar cateva dintre titlurile pe care editura onesteana le-a pus la dispozitia iubitorilor de carte, la Bookfest 2013.

Pe scena aflata in imediata apropiere a standului editurii “Magic Print”, a avut loc miercuri, 29 mai a.c., lansarea volumului semnat de semnatarul acestor randuri si intitulat “Povestea unui colt de rai Slanic-Moldova”, in prezenta directorului editurii, Maria Dohotaru, si in prezentarea reputatului om de cultura Viorel Cosma (numit de catre regretatul parinte-patriarh Teoctist, “Patriarh al muzicologiei romanesti”), profesor, muzicolog, istoriograf, lexicograf, critic muzical si scriitor, cel care la cei 90 de ani impliniti in aceasta primavara, a daruit culturii romane nu mai putin de 104 carti si 3.500 de articole, studii si eseuri, care alcatuiesc împreuna, o opera impresionanta atât prin întindere, cât si prin bogatia si profunzimea continutului.

Facand referire la acest nou mod de abordare a unei monografii, dl Viorel Cosma a tinut sa evidentieze legatura sa cu aceasta carte, care pe langa incursiunea sa in evolutia orasului-statiune Slanic-Moldova, a povestilor sale inedite, cuprinde alaturi de nume sonore incluse in galeria personalitatilor care si-au legat existenta si creatia de acest “colt de rai”, alte doua mari nume ale muzicii romanesti: George Enescu si Maria Tanase. Volumul, care a fost bine primit de publicul cititor, a primit cuvinte de apreciere si din partea academicianului Solomon Marcus, care a avut placuta surpriza sa constate ca figureaza in aceasta poveste, in cadrul unui grupaj de interviuri realizat cu o serie de personalitati ce si-au legat numele de-a lungul timpului de statiunea Slanic-Moldova. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul cantautorului, actorului si publicistului Ioan Gyuri Pascu, prezent cu ani in urma in spectacolele sustinute de grupul “Divertis” la Slanic-Moldova, alaturi de Florian Pittis, grupurile “Iris”, “Rosu si Negru”, “Voltaj” etc.

Un moment cu totul special, l-a constituit intalnirea mea cu ASR Principele Radu al Romaniei, care s-a aflat vineri, 31 mai, la standul “Curtea Veche Publishing”de la Bookfest, unde a prezentat seria “Cartile copilariei” si a lansat noutatile colectiei “Casa Regala”, fiind unul dintre invitatii speciali ai editurii, care a marcat la aceasta editie a târgului împlinirea a 15 ani de la înfiintare.

Cu acest prilej, am avut onoarea de a-i inmana personal volumul meu, care dedica un capitol aparte contributiei Regelui Mihai I la infaptuirea actului istoric de la 23 August 1944, avand in vedere ca la Slanic-Moldova s-au savarsit in acea perioada, o serie de evenimente care au decis intr-o oarecare masura soarta razboiului si a destinului viitor al tarii.

“Va felicit pentru aceata noua aparitie editoriala, care va figura la loc de cinste in biblioteca Casei Regale a Romaniei. Este o lucrare remarcabila, aparuta in conditii grafice deosebite”, a spus ASR Principele Radu al Romaniei. Ii multumesc pe aceasta cale pentru cuvintele de incurajare, pentru sprijinul acordat proiectelor mele publicistice, pentru imboldul pe care mi l-a dat pentru a relua si a duce la bun sfarsit acest important demers publicistic.

Lansarea volumului “Povestea unui colt de rai Slanic-Moldova”, va mai avea loc in orasele Bacau, Targu-Ocna, Comanesti, Moinesti, Cluj-Napoca, Amara, Chisinau si Slanic-Moldova.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...