Devenită tot mai interesantă și mai captivantă prin conținut, imagini și prezentare grafică, revista ,,Sportul Băcăuan” (nr. 32 / martie 2014) oferă cititorilor un sumar bogat, întâmpinat de un editorial menit să ne împrimăvăreze, semnat de directorul publicației, poeta Mihaela Băbușanu-Amalanci. Domnia sa ne vorbște despre semnificația lunii aprilie, când ,,totul intră în primenire și reînnoire”, amintind și de comparația bărbaților și a femeilor cu diverse luni din an, descrisă atât de plastic de Wiliam Shakespeare: ,,Bărbații sunt precum aprilie atunci când curtează, și decembrie atunci când se însoară. Femeile sunt ca luna mai atunci când sunt fecioare, dar cerul lor se întunecă după ce devin neveste”… În continuare, poeta băcăuană mai face câteva precizări cu privire la tematica revistei: ,,Revenind la ale noastre, luna aprilie este una cât se poate de bogată din punct de vedere competițional. Pe de altă parte și limbile celor implicați în sport pare-se a se fi dezlegat, împrimăvărat, dovadă și multitudinea interviurilor (mini sau maxi) sau noilor contacte recent stabilite. Nu pot fi decât semnale pozitive, nu? Tot marele Shakespeare, de data aceasta într-o manieră cât se poate de poetică, spunea că `aprilie așează spiritul tinereții în tot ce ne înconjoară`. Eu una vă doresc tuturor tinerețe veșnică, vigoare, bărbaților să fie veșnic precum luna aprilie, iar femeilor, precum luna mai.
Și pentru că în luna aprilie am aniversat Sfintele Sărbători ale Paștelui, vă doresc tuturor ca ele să vă fi adus numai gânduri senine, lumină în suflete, cât mai multe bucurii și momente speciale alături de cei dragi! Cu alte cuvinte, să aveți un aprilis frumos ca un amaryllis!”
,,Întotdeauna mi-a plăcut să spun adevărul…” declară cu sinceritatea specifică marilor campioni, Laura Badea (directorul Academiei Olimpice Române), într-un interviu acordat redactorului-șef Leonard Popa și inspirat completat cu un articol dedicat aniversării unui veac de olimpism în România (100 de ani de la înființarea Comitetului Olimpic Român, la 27 martie 1914, n.a.), semnatarul acestuia fiind prof. univ. dr. Radu Ababei, de la Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău.
,,Ziua de 27 martie 2014 a trecut peste România ca o zi obișnuită, o zi în care media românească a fost preocupată de situația economică și politică, de accidente rutiere, parcă și de vreo câteva violuri, de operațiile estetice ale starurilor autohtone și puțin, foarte puțin (personal nu am remarcat nici un caz) de un eveniment deosebit. România a aniversat un veac de olimpism, o sărbătoare a sportului românesc și nu numai, un motiv de mândrie pentru noi toți, România făcând parte dintre primele țări din lume care au aderat la mișcarea olimpică, având în același timp reprezentanți de seamă în structurile de conducere ale Comitetului Internațional Olimpic și reprezentând un nume important în evoluția mișcării olimpice”, semnalează în rândurile sale, reputatul profesor băcăuan.
Să nu uităm că în cei 100 de ani de istorie sub semnul celor cinci cercuri olimpice, sportivii români au cucerit 301 de medalii, din care 88 de aur, 94 de argint și 119 de bronz la Jocurile Olimpice de vară, începând cu prima ediție, cea de la Paris din 1924, până la ediția Londra 2012, trofee completate cu medalia de bronz obținută la bob două persoane, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Grenoble, din 1968.
Alte titluri din cuprinsul revistei: ,,Dinamo Bacău din perioada 1958 – 1962 a fost cea mai valoroasă echipă din istoria orașului” – Interviu cu Alexandru Comănescu (fost component al lui Dinamo Bacău, 1966 – 1974) realizat de Leonard Popa; ,,A fost inaugurată prima pârtie de schi din județul Bacău” – RDB; ,,Maestrul Relu Auraș mi-a întins o mână exact în momentul în care aveam mai mare nevoie” – Interviu cu boxerul băcăuan Mihai Nistor realizat de Mihaela Băbușanu-Amalanci; ,, Un maestru emerit: Vald Ciubotariu” – Stelian Cartacuzencu; ,,Nu puteam să plecăm capul, când știam că avem dreptate” – Interviu cu Irina Deleanu (președintele Federației Române de Gimnastică Ritmică), realizat de neobositul reporter și om de sport, Leonard Popa; ,,Duminici cu handbal, la Onești” – Ion Moraru; ,,Să reînviem un cuvânt: Sport(s)men (III) – conf. univ.dr. Ioan Dănilă etc.
Din paginile aceleiași reviste mai aflăm că la Campionatul Național de Înot pentru Seniori și Juniori care s-a desfășurat la Bacău în perioada 2 – 6 aprilie a.c., sportivii băcăuani Norbert Trandafir, Ștefania Andreea Dospin, Edeea Atanasia Ionașcu, Daniel Martin și Daniel Glod au obținut la ambele categorii, 6 medalii de aur, 7 medalii de argint și o medalie de bronz. Clasat al II-lea la juniori în proba de 200 metri fluture, Daniel Martin (SCM Bacău) a doborât vechiul record național al categoriei 14 ani, vechi de 32 de ani!
ROMULUS DAN BUSNEA