vineri 21 iunie 2024

.

Cât de reală este...

Presa din toată lumea scrie despre problema grâului ucrainean, pe care țara spune...

Ce trebuie să știm...

Un broker de asigurări este o persoană sau o companie care oferă servicii...

Câteva idei pentru amenajarea...

Un hol ar trebui să fie o cameră reprezentativă. Nu numai că este...

Câteva trucuri utile pentru...

Mulți factori fac ca dinții să-și piardă strălucirea. Anumite alimente vă pot păta...
AcasăCoolturaLa trecutRetrospectiva dedicata marelui...

Retrospectiva dedicata marelui pictor bacauan Nicu Enea

Revista de cultura si atitudine Plumb prezinta in ultimul sau numar (nr.67/octombrie 2012), un remember Nicu Enea, personalitate proeminenta a culturii romanesti, de la a carui moarte s-au implinit in luna septembrie, 52 de ani (n.28 mai 1897, satul Valea Arinilor- Magiresti, Bacau-d.16 septembrie 1960). “Casa Memoriala ‘Nicu Enea’ se doreste a fi un spatiu al readucerii aminte, un loc unde spiritul ramâne legat de culoare si sensibilitate, o evadare din uniformitatea tramei stradale spre un refugiu care încânta prin simplitate si sobrietate.

În cladirea de pe strada care îi poarta numele, tinerii care au expus în ultimul timp continua odiseea unui pictor bacauan care a avut parte de glorie, dar si de umilinta. O lectie de viata, un crâmpei din istoria Bacaului, asupra careia merita sa zabovim în prag de anotimp autumnal”, scrie in articolul de prima pagina, bogat ilustrat, prof.Petronela Mihalcea- conservator la Casa Memoriala “Nicu Enea”.

Aflam din cele prezentate ca printre izbanzile artistului, se numara castigarea dreptului de a reprezenta Romania la Expozitia Internationala de pictura de la Paris din 1935 (de unde s-a intors cu un important si invidiat premiu- medalia de argint pentru lucrarea “Elvira”- un portret al sotiei) si obtinerea, in anii 40′, a dreptului de a picta Palatul Regal, bunele sale relatii cu familia regala ducand dupa caderea monarhiei la etichetarea sa ca “pictor al Curtii Regale”, fapt ce i-a adus mari necazuri si prejudicii de imagine in perioada instaurarii regimului comunist in Romania.

Din pacate, dupa o buna perioada a existentei si creatiei sale artistice (1925-1947), in care obtine numeroase premii si in care expune in cele mai prestigioase sali din Bucuresti, Belgrad, Zagreb etc., urmeaza ani mai cenusii, cind pentru a obtine o cartela alimentarai, a fost nevoit sa realizeze pancarde, machete si gazete de perete, dar si portrete ale clasicilor marxisti. Printre realizarile sale artistice de mare amploare se numara ciclul alegoric “Artele”, aflat intr-una din incaperile Palatului Regal din Bucuresti (actualmente Muzeul National de Artai) si pictura bisericii “Sfintii Voievoizi” din cartierul CFR Bacau.

În centrul Bacaului se afla deschisa accesului public Casa Memoriala “Nicu Enea”, edificiu în care pictorul a locuit si creat între anii 1929 si 1960. În 1970, Elvira Enea, sotia artistului, a donat Complexului Muzeal ‘Iulian Antonescu” din Bacau imobilul, mobilierul, obiecte personale, precum si 133 de picturi si 209 desene semnate de artist. În prezent, în camerele de la parter si etaj sunt expuse 54 de lucrari de pictura, zeci de productii de grafica, scrisori, fotografii (ale familiei, împreuna cu prietenii Ion Minulescu, Mihail Sorbul etc.).

Bustul pictorului din fata casei este realizat în piatra de sculptorul Nicolae Enea, nepotul marelui artist plastic. Alte interesante titluri din cuprinsul revistei: “Cioran intr-o poveste de dragoste necunoscuta”- Ioan Necula; “Anotimpul etern”- Ioan Neacsu; “Amintiri cu poetul Grigore Vieru”- Vasile Proca; “Valorile Regalitatii: Loialitatea si Generozitatea”- RDB; “Alienarea (lipsa credintei)- drama spirituala a timpului nostru”- Valeriu Tanasa; “Festivalul muzicii noi la editia 26”- Ozana Kalmuski Zarea etc.

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...