6.1 C
Bacău
vineri, martie 24, 2023

Curățenia la domiciliu pentru batrâni, un nou trend

Din cele mai vechi timpuri până astăzi,...

Ardeiul gras: fruct pentru botaniști, legumă pentru nespecialiști

Capsicum este numele genului de plante cu...

Reuniune a preotilor de caritate pe tema strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale

CoolturaReuniune a preotilor de caritate pe tema strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale
- Advertisement -

Cu binecuvantarea P.S. Dr. Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, in prezenta reprezentantilor autoritatilor si institutiilor publice locale din orasul Targu-Ocna, la Penitenciarul Spital din localitate, a avut loc joi, 7 martie a.c., un atelier de lucru cu preotii de caritate de pe intreg cuprinsul Eparhiei Romanului si Bacaului, avand ca tema asistenta religioasa si sociala in penitenciare, spitale si unitati militare. La capela din incinta spitalului, un sobor de 15 preoti condusi de proetul Eugen-Ciprian Ciuche, consilier la Sectorul social-filantropic si misionar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, au savârsit de dimineata Sfânta Liturghie, dupa care s-a oficiat Agheazma mica si Taina Sfântului Maslu, iar la final, 30 de detinuti internati in unitatea penitenciara spitaliceasca din Targu Ocna, au primit daruri.

“O parte dintre cei care lucreaza la strategia de dezvoltare a serviciilor sociale din Arhiepiscopia Romanului si Bacaului au prezentat etapele, activitatile, directiile strategice si obiectivele operationale care au fost cristalizate de echipa-nucleu. De asemenea, a fost prezentata activitatea social-filantropica din eparhia noastra, iar la finalul intalnirii, preotii au avut posibilitatea sa-si spuna pasul cu privire la problemele si nevoile sociale cu care se confrunta în unitatile în care activeaza. Astfel, s-a avut in vedere, problematica legata de filantropie, dar si posibilitatea demararii unor programe sociale care ar putea fi implementate în penitenciare si mai ales în spitale”, a spus pr. Eugen-Ciprian Ciuche.

În timpul dezbaterii, doi preoti de caritate, slujitori la Unitatea de Aviatie din Bacau, respectiv la Unitatea Militara de Pompieri din Moinesti si-au exprimat dorinta de a implementa programul “Scoala dupa scoala” în unitatile în care activeaza. Preotii misionari de caritate au fost invitati sa participe la cursurile proiectului FORTE – Formare Trainica pentru Parteneriat Social, oferite prin Centrul de Excelenta în Dezvoltarea Resurselor Umane – CEDRU – Bacau. Scopul acestui proiect este dezvoltarea capacitatii organizationale a structurilor active în domeniul parteneriatului social din cadrul Administratiei Patriarhale, precum si a unui numar de 9 eparhii din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a deveni parteneri mai puternici pentru incluziunea sociala la nivel national.

“Speram pentru viitor intr-o colaborare tot mai stransa in domeniul activitatilor sociale, atat cu preotii misionari din zona, cat si cu asociatiile si organizatiile de caritate, care sa aiba ca obiectiv principal reintegrarea sociala a persoanelor private de libertate aflate in custodia unitatii noastre. Multumim tuturor celor care au organizat si sustinut evenimentul de astazi, celor care sunt permanent alaturi de noi in realizarea activitatilor social-religioase”, a declarat comisar sef de penitenciare dr. Anca Denis Olar, directorul Penitenciarului Spital Targu Ocna.

Romulus Dan Busnea

Alte titluri