miercuri 11 decembrie 2024

.

VSH – ce trebuie...

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) este rata la care celulele roșii din...

Top 10 sfaturi pentru...

Îngrijirea unui câine poate fi o responsabilitate mare, dar și o sursă inepuizabilă...

10 întrebări frecvente despre...

Pătrat, dreptunghiular, hexagonal, mat, lucios. Este greu să te gândești la un material...

Top 10 măsuri ca...

Sănătatea ficatului este esențială pentru buna funcționare a întregului organism. Ficatul are roluri...
AcasăCoolturaREVISTA PLUMB, LA...

REVISTA PLUMB, LA O NOUĂ APARIȚIE EDITORIALĂ

pb

Nu mai miră pe nimeni diversitatea abordărilor, fiecare cu propria ei semantică și de un farmec aparte, pe care le oferă cititorilor revista de cultură și atitudine ,,Plumb”, publicație care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, editată de Primăria și Consiliul Local ale municipiului Bacău (cu trei poeți la timonă: Ioan Prăjișteanu – director, Petre Scutelnicu – redactor-șef și Nicolae Mihai – secretar de redacție).

În ediția recent apărută (nr. 86, mai, 2014), avem de-a face chiar din prima pagină cu o astfel de abordare, evidențiată în editorialul ,,Politică și cultură”, semnat de profesorul, criticul și istoricul literar Ionel Necula, expresie a unui respect avizat şi a unei profunde înţelegeri a cauzelor care explică raporturile culturale şi politice:

,,În măsura în care concedem că menirea politicii este de a mediatiza între civilizaţie şi cultură, de a drena civilizaţia spre cultură şi, în felul acesta, de a-i optimiza oportunităţile, se vede de departe că politica românească şi-a exonerat acest rol. Prea fixaţi în confortul vieţii imediate, în empirismul cotidian, frivol şi fără o perspectivare de ansamblu a direcţiei de evoluţie, politicienii români nu şi-au luat niciodată în serios funcţia aceasta de mediator între civilizaţie şi cultură. Prea mărginiţi sub aspectul aptitudinilor spirituale, n-au ştiut niciodată că producţia de bunuri nu trebuie să asigure doar confortul individual, important, desigur şi din acest punct de vedere, ci trebuie să servească actul de creaţie, apariţia noului, îmbogăţirea zestrei spirituale de care dispune un popor. Naţiunile bogate nu sunt doar cele care dispun de mai multe resurse, dăruite prin actul genezei, ci şi cele bine administrate sub aspectul patrimoniului spiritual cumulat în timp, de-a lungul istoriei şi valorificat în procesul de înnoire, a producerii bunurilor materiale, şi a regenerării actului de cultură. Ceea ce lipseşte României în momentul de faţă este exact ceea ce i-a lipsit dintotdeauna: omul providenţial, politicianul clarvăzător, cu dragoste de ţară, de popor şi dispus pentru înţelegerea rosturilor spirituale în viaţa unei comunităţi”.

Poetul și publicistul Mircea Bostan își continuă periplul prin primăvara poeziei și prozei românești, oferindu-ne repere biografice și scurte comentarii despre poeți și prozatori născuți în luna mai: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Ileana Vulpescu, Garabet Ibrăileanu, Petre Dumitriu, Vintilă Corbul, Constantin Ciopraga, Georgeta Mircea Cancicov, Ionel Necula, Tincuța Horonceanu Bernevic și alții.
Într-una dintre paginile publicaţiei dedicată în premieră astrologiei, profesori și medici ieşeni ne prezintă un interesant şi inedit studiu intitulat ,,Astrele, cosmosul și influența lor asupra biologicului uman, inclusiv a personalităților istorice”.

Spicuim și alte titluri din cuprinsul revistei, pe lângă paginile dedicate prozei și poeziei românești de actualitate, sau culturii de afaceri: ,,Optimistul Bacovia” – Cornel Galben; ,,Vremuri și năravuri: Pâine cu unt” – Mihai Buznea; ,,Caracterul, virtute de vermuri grele” – Virgil Mocanu; ,,Esențe rare: Shaskespeare, Mozart” – Ozana Kalmuski-Zarea; ,,Solidaritate întru adevăr, credință și neuitare” – RDB; ,,De la un gând la altul” (15) – Dumitru Brăneanu; ,,Jurnal de călătorie -Kreta” – Adrian Lungu; ,,Cultura investițională între ficțiune și rațiune” (3) – În dialog cu specialiștii SIF Moldova etc.

ROMULUS DAN BUSNEA

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...