A aparut un nou numar al revistei de cultura si atitudine Plumb (nr. 76 / iul. 2013), cu un sumar bogat, continand eseuri, cronici literare, poezie, proza, opinii, evocari, informatii culturale, dar si un supliment de patru pagini editat in cadrul proiectului “Cultura – o sansa pentru viitorul Bacaului” finantat de Consiliul Judetean Bacau.
Scriitorul Gheorghe Dragan isi continua ale sale “Dulci aventuri pe campii internetului”, prof. dr. Dumitru Zaharia scoate in evidenta o serie de “Adevaruri despre epoca Ion Antonescu” (insitand prea mult insa, doar asupra calitatilor fostului maresal, deciziile acestuia in legatua cu soarta razboiului si a destinului tarii fiind destul de controversate conform istoricilor), iar criticul si publicistul Grigore Codrescu ne povesteste intr-un episod din “Imposibila revansa” despre liderii dictaturii proletare si chiaburii din perioada de inceput a erei comuniste. In timp ce profesorul Ioan Danila sta “La sfat cu inteleptii”, iar scriitorul Ion Lupu se intreaba “De ce n-au cucerit otomanii Tarile Romane?”, poetul si omul politic Dumitru Braneanu sare cu eleganta “De la un gand la altul”…
Foarte interesanta si binevenita prezentarea lui Vasile Bradan despre poetul, publicistul, eseistul, romancierul si monograful Victor Mitocaru (“Doua proze atipice: Victor Mitocaru”).
“Fie ca are in vedere sau ca are sub lupa probleme ale culturii, ale starii societatii de dinainte si dupa falia din 1989, Victor Mitocaru ramane acelasi spirit nelinistit, pliat pe mai multe aspecte, dovedindu-se un observator atent. Analizele sale sunt pertinente si profunde, el reusind sa decripteze cu responsabilitate si precizie atitudinile actantilor sociali, cu precadere ale celor politici, oricat ar fi ele de bizare si aparent corecte in conjuncturile date. (…) V. M. face antropologie culturala si sociala, atent la dramele consumate, la finele vechiului regim si in tranzitia spre capitalismul salbatic.
Marturiile sale sincere dau seama despre sistemul comunist al ultimelor decenii ale secolului XX. Din cate observ, aceasta e tema centrala a creatiei sale: realitatea socio-culturala a Romaniei comunismului in crepuscul si a timpului ce urmeaza. (…) Miza cartilor de proza ale lui Victor Mitocaru e tocmai aceasta monitorizare si radiografiere a societatii romanesti, a clasei politice, a mentalului colectiv de la cumpana a doua veacuri. In aceste proze de investigatie sociala autorul se dovedeste a fi o personalitate cu constiinta responsabilitatii civice, pornind de la introspectie, continuand cu explorarea mediului social. Cum se vede, societatea din jurul sau ii ofera un inepuizabil material de observatie”, spune Vasile Bradan, in articolul sau dedicat lui Victor Mitocaru.
Alte titluri din recentul numar al revistei: “Om, cultura si literatura: ecouri dintr-un Ev (Mass)-Mediu basarabean” – Maria Pilchin, Chisinau; “Domnisoara Coca” – Eugen Verman; “…Si intalnirea nu a mai avut loc” – Mihai Buznea; “Armele zeilor” – Ovidiu Bufnila; “Fratele poetului Stefan Petica – sub urmarire securista” – Ionel Necula; “Regal de carte si intalnire regala, la Bookfest 2013” – RDB, “Valori psihologice – marca romaneasca” – Virgil Mocanu etc.
Pagina aniversarilor este dedicata unei frumoase doamne a poeziei, Silvia Miler, iar cea de arte vizuale, artistului plastic Letitia Oprisan.
Romulus Dan Busnea