REVISTA PLUMB, TOT MAI APROAPE DE UN IMPORTANT MOMENT ANIVERSAR

plumb

Cu voia lui Dumnezeu și cu bunăvoința tuturor celor implicați în apariția și continuitatea revistei de cultură și atitudine ,,Plumb”, această binevenită și importantă publicație culturală băcăuană va ajunge în septembrie, la numărul 90. Să-i urăm așadar, încă de pe acum, viață lungă!

În noul număr al revistei (83/februarie 2014), pe lângă rubricile consacrate, cititorilor li se oferă în premieră o pagină dedicată culturii investiționale concretizată într-un dialog purtat cu dl ing. dr. ec. Costel Ceocea, președinte și director general al Societății de Investiții Financiare Moldova SA (SIF Moldova, cu sediul în Bacău), care a împlinit în 2012, 20 de ani de ,,trend ascendent în planul performanței și al dezvoltării corporatiste”. Două dintre materialele publicate în acest număr tratează o parte din problemele cu care se confruntă încă o societate excesiv politizată:

,,(…) Din păcate, derapajul moral nu este incriminat psihiatric. Propagandiștii oribili ce au îndoctrinat tinerii inocenți spun că și-au făcut meseria, sunt senini ți aroganți. În ultimii 20 de ani
s-au metamorfozat în analiști politici impertinenți, lozincari. De obicei, morala este considerată pur și simplu prostie. România nu este o terra incognita ca un trib din jungla amazoniană pentru a ne lăsa prostiți de marii mitomani care s-au dedat la mârșăvii în dictatură dar susțin că sunt analiști politici onorabili acum. Ar fi fost cazul să fie decenți , nu fanfaroni, impostori, demagogi (Constantin Vorniceasa – ,,Et in Arcadia ego„); ,,(…) Pâna la urma, conform panseului bimilenar, fiecare popor are conducătorii pe care și-i merită: îi votează la patru ani, în multe cazuri cu sublimă inconștiență, amăgit cu o bere și-un cârnat! Când aleșii își fac legi care îi apără de brațul Justiției, alegătorii observă asta, dar nu ies în stradă ca să ceară alte legi. Românul nu se implică; el așteaptă fie o minune, fie o intervenție dinafară (vin americanii, vin chinezii, eventual marțienii!).

Până să ne spună dl. Friedman că n-o să ne poarte de grijă NATO și UE, trebuie să constatăm că este necesar să ne apărăm de noi înșine și să ne facem curat singuri în propria ogradă! Dar numai uniți și conștienți că de noi depinde aproape totul, inclusiv știința folosirii conjuncturilor favorabile. Până nu vom gândi cu propriul cap și nu vom merge la urnă în cunoștință de cauză, România nu va avea cap. Dar unul bine `tratat`, ca să nu se altereze, știut fiind că peștele de la cap se-mpute!”. (Gheorghe Drăgan – ,,Prin voi înșivă…”)
Așa cum punea Francisco de Goya, ,,somnul rațiunii naște monștri” iar ,,monștri” noștri au fost creați de o societate adormită, care are acum obligația să se trezească, pentru că uitarea unor greșeli duce iminent, la repetarea lor. Altfel, riscăm să rămânem în același punct al istoriei…

La rubrica ,,Aniversări”, publicistul, istoricul și criticul literar Cornel Galben ne-o prezintă pe poeta Veronica Stănilă-Moisoiu (n. 21 februarie, în Comănești), în timp ce poetul și publicistul Dumitru Brăneanu ne trece ,,De la un gând la altul”, iar Mihaela Băbușanu Amalanci ne aduce la cunoștință că pe piața culturală a Bacăului a apărut o nou galerie de artă ce îi are ca proprietari pe Carmen și Costel Ținteanu (Galeriile ,,Karo” din str. Oituz nr.45). Alte titluri din cuprinsul revistei: ,,Povestea unui discurs memorabil…” – RDB; ,,Cărțile sărbătorilor de iarnă” – Grigore Codrescu; ,,Călătorie în `buricul pământului`” – Răzvan Codrescu; ,,Printre scriitori și litere” – Mircea Bostan; ,,Scrisoare deschisă-Șapte pentru eterniate” – Virgil Răzeșu; ,,Lozincă inedită în Plaza de la Revolucion” – Doru Ciucescu (frgament din volumul în lucru ,,Bătrânul și Cuba); ,,Gershwin forever” – Ozana Kalmuski Zarea etc., pagina de lirică universală îngrijită de poetul Radu Cârneci fiind dedicată scriitorului și poetului american Edgar Allan Poe.

ROMULUS DAN BUSNEA