miercuri 12 iunie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateRevista Sportul Băcăuan,...

Revista Sportul Băcăuan, la numărul 105!

Într-o perioadă în care jurnalismul din România, şi mai ales cel de provincie, se confruntă cu momente foarte grele, zilele trecute a ieșit de la tipar, numărul 105-106 (aprilie-mai) al revistei Sportul Băcăuan, publicație lunară de cultură sportivă, care apare sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

În articolul ,,Valoarea conștiinței filosofice la jurnaliști”, unul deosebit de interesant și mobilizator, poetul, prozatorul, dramaturgul și eseistul Alexandru-Florin ȚENE, ne vorbește despre conștiința filosofică, în fapt, o conștiință care în cazul jurnalistului ,,se formează de-alungul anilor, prin cultură și relații interumane, inclusiv în cadrul redacției în care lucrează, fiindcă ea este fiica legitimă a unicei deveniri, care este Istoria”. În aceeași pagină, domnia sa ne aduce la cunoștință că ,,în ziua de 15 iunie 2020, la Ambasada Republicii China din București, a avut loc o nouă întâlnire `la vârf` între conducerea UZPR și Excelența Sa doamna ambasador Jiang Yu, care s-a finalizat cu semnarea unui protocol privind colaborarea UZPR cu o structură similară a breslei jurnaliștilor din China, ,,în vederea asigurării unui flux echilibrat al știrilor internaționale venind dinspre China în România și, reciproc, a celor din România înspre China și Asia”.

În editorialul intitulat ,,Sportul ca medicament”, reputatul gazetar băcăuan, Mihai BUZNEA, ne supune atenției o modalitate de combatere a coronavirusului, prin ALERGARE! Explicația este dată de un medic-profesor american de origine chineză, care ne amintește că organismal uman deține un antioxidant numit „Extracellular superoxide dismutase” (EcSOD), cu un rol esențial în lupta împotriva Covid-19. Concret, antioxidantul se eliberează în corp, în mod natural, mai ales în timpul exerciţiilor fizice, prevenind sau reducând drastic riscul apariţiei sindromului de detresă respiratorie acută (ARDS), identificat ca fiind una dintre principalele cauze ale decesului printre bolnavii de Covid-19.

Redcatorul-șef al revistei, jurnalistul Leonard POPA, ne prezintă un nou episod din istoria fotbalului băcăuan, cu rezultatele obținute de Dinamo Bacău și clasamentul final al sezonului 1958-1959, când noua echipă băcăuană a fost preluată de ,,un antrenor care avea să devină un nume în fotbalul românesc, dar care atunci era la prima experienţă ca antrenor la o echipă de primă divizie: Constantin TEAȘCĂ”. George VISCREANU, fostul fotbalist al echipei Sport Club Bacău își continuă driblingurile printre amintiri, iar jurnalistul Dan SION creionează într-un amplu interviu, portretul fotbalistului Nicolae VĂTAFU, care a evoluat timp de 16 ani (1958-1974) în echipa Bacăului, ajuns în vârful carierei, în sezonul 1969-1970, când Dinamo Bacău a devenit prima echipă românească calificată în turul patru al unei cupe europene.

În paginile revistei mai sunt prezentate știri din fotbal, handbal și sportul montan, dar și un nou episod din ,,Jurnalul Albastru” al scriitorului și jurnalistului Cornel GALBEN.

Foarte sugestivă este fotofrafia de pe coperta 1, care reproduce lucrarea publicată în revista Sportul Băcăuan, în 2019, cu care jurnalistul-caricaturist Victor-Eugen MIHAI (UZPR) s-a calificat în finala Concursul European de Caricatură pentru Presă, cu jurizare în luna octombrie 2020, la Maastricht, în Olanda.

Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Acțiune a polițiștilor pentru combaterea delictelor silvice în județul Bacău

La data de 30 martie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol Bacău au desfășurat o operațiune amplă în întreg județul, având ca scop prevenirea și combaterea delictelor silvice și a transportului ilegal de materiale lemnoase.În timpul...

Polițiștii rețin un șofer după un accident rutier provocat sub influența alcoolului

La data de 31 martie a.c., în jurul orei 17:30, polițiștii de la Secția 2 Poliție Rurală Moinești au fost alertați cu privire la un accident rutier survenit în localitatea Pîrjol.Din investigațiile preliminare, s-a stabilit că un bărbat în...

Dosar penal deschis după ce un minor a fost depistat conducând un motociclu fără permis, încredințat de tatăl său

La data de 30 martie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Bacău au interceptat un incident în localitatea Cleja, pe DN2 - E85, unde un tânăr în vârstă de 17 ani era surprins conducând un motociclu neînregistrat și fără...