joi 13 iunie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaRomania lui Lucian...

Romania lui Lucian Boia, analizata in noul numar al revistei “Plumb”

Asa cum ne-a obisnuit, revista de cultura si atitudine “Plumb”, aflata la aparitia cu numarul 71 (februarie 2013), dedica prima pagina unor mari personalitati culturale de ieri si de azi ale Romaniei. In acest numar, reputatul profesor, publicist si istoric literar Grigore Codrescu face referire la “Romania istoricului Lucian Boia fata cu a noastra” dupa o anliza la rece a volumului “De ce este Romania altfel?” semnat de Lucian Boia, unul dintre istoricii scriitori care stabileste cu fiecare noua aparitie a sa, noi recorduri la vanzarile de carti despre trecutul si prezentul Romaniei.

“Profesorul bucurestean Lucian Boia, a intuit cu inteligenta si talent cea mai incitanta perspectiva stiintifica pentru analizele sale: revizitarea, fara prejudecati, a unor fenomene istorice tratate pana acum in fuga, sau chiar ignorate de istoriografie; scrutarea cu detasare a unor legende si mituri generate de nationalism, comunism, democratie, sfarsitul lumii etc; adoptarea unui limbaj accesibil care abandoneaza interpretarile romantice si morga academica, desfiintand distanta dintre catedra si cititorul obisnuit; tratarea fara menajamente a receptorilor. Toate acestea, implica, desigur, si anume riscuri: (riscuri asumate dealtfel) – exagerari, evaluari subiective, blocari in argumente neverificabile etc. Autorul are insa puterea carteziana de ”a se indoi”, de a-si recunoaste limitele, sau de a fi de buna credinta si fara partizanat ideologic.

Eseul sau – lansat cu mari ecouri la Targul de Carte Gaudeamus – ce insumeaza vreo 120 de pagini si care are un titlu interogativ, le contine pe toate in masuri diferite si ambitioneaza, de-a dreptul, o rescriere a intregii istorii nationale (ni se promisese demult si de mai multe ori!) dar privind de sus si obiectiv s-ar zice”. Criticul bacauan prezinta in pledoaria sa numeroase alte nuantari si contraargumente, despre care va continua sa ne vorbeasca in episodul din numarul urmator al revistei.

O interesanta analiza a vietii social-politice de dupa noile alegeri, o face intr-un mod obiectiv si oarecum distantat de functia publica superioara detinuta anterior (vicepresedinte al CJ Bacau), publicistul si poetul Dumitru Braneanu, care este acum, un onorabil consilier USL (articolul “De la un an la altul, sau din mai rau in mai rau”). In paginile revistei, istoricul si criticul literar Cornel Galben creioneaza profilul poetului, publicistului, traducatorului si fondatorului seriei noi a revistei “Ateneu”, Radu Carneci, la implinirea varstei de 85 de ani, iar prozatorul si poetul bacauan Gheorghe Dragan, isi spune parerea despre proiectul constructiei noii catedrale patriarhale din Bucuresti, pornind de la un titlu parodic apartinand unui ascultator radio, care de altfel da si titlul articolului sau (“Autostrada mantuirii neamului”). Incepand cu acest numar, pictorul Ioan Burlacu ni-l prezinta pe scriitorul, poetul, publicistul si traducatorul Calistrat Costin, in cadrul unei rubrici ilustrata grafic si intitulata “Un portret pe luna”.

Alte titluri din cuprinsul revistei: “Dan Sandu este un norocos” – Ioan Machidon; “Grigore C. Moisil” – Gabriela Girmacea; Parintele Cartas, eminentul student al marelui istoric Nicolae Iorga si una dintre marile personalitati spirituale care a slujit la Slanic-Moldova – RDB; “Dimensiunea ascunsa”- Petru Scutelnicu; “Vox popului, vox dei” – Constantin Vorniceasa; “Ma voi obisnui, oare, sa nu stiu cine sunt…?” – fragment din noul roman al dramaturgului Viorel Savin, “Cinesunta” (aflat in pregatire); “Carol al II-lea si Elena Lupescu” – Ion Lupu; “America pierduta” – Ovidiu Bufnila; “Seara de muzica ruseasca” – Ozana Kalmuski-Zarea, pagina de arte vizuale fiind semnata de artistul plastic bacauan Ovidiu Ungureanu.

Revista “Plumb” apare sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania, cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Bacau.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Acțiune a polițiștilor pentru combaterea delictelor silvice în județul Bacău

La data de 30 martie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol Bacău au desfășurat o operațiune amplă în întreg județul, având ca scop prevenirea și combaterea delictelor silvice și a transportului ilegal de materiale lemnoase.În timpul...

Polițiștii rețin un șofer după un accident rutier provocat sub influența alcoolului

La data de 31 martie a.c., în jurul orei 17:30, polițiștii de la Secția 2 Poliție Rurală Moinești au fost alertați cu privire la un accident rutier survenit în localitatea Pîrjol.Din investigațiile preliminare, s-a stabilit că un bărbat în...

Dosar penal deschis după ce un minor a fost depistat conducând un motociclu fără permis, încredințat de tatăl său

La data de 30 martie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Bacău au interceptat un incident în localitatea Cleja, pe DN2 - E85, unde un tânăr în vârstă de 17 ani era surprins conducând un motociclu neînregistrat și fără...