Asa cum ne-a obisnuit, revista de cultura si atitudine „Plumb”, aflata la aparitia cu numarul 71 (februarie 2013), dedica prima pagina unor mari personalitati culturale de ieri si de azi ale Romaniei. In acest numar, reputatul profesor, publicist si istoric literar Grigore Codrescu face referire la „Romania istoricului Lucian Boia fata cu a noastra” dupa o anliza la rece a volumului „De ce este Romania altfel?” semnat de Lucian Boia, unul dintre istoricii scriitori care stabileste cu fiecare noua aparitie a sa, noi recorduri la vanzarile de carti despre trecutul si prezentul Romaniei.
„Profesorul bucurestean Lucian Boia, a intuit cu inteligenta si talent cea mai incitanta perspectiva stiintifica pentru analizele sale: revizitarea, fara prejudecati, a unor fenomene istorice tratate pana acum in fuga, sau chiar ignorate de istoriografie; scrutarea cu detasare a unor legende si mituri generate de nationalism, comunism, democratie, sfarsitul lumii etc; adoptarea unui limbaj accesibil care abandoneaza interpretarile romantice si morga academica, desfiintand distanta dintre catedra si cititorul obisnuit; tratarea fara menajamente a receptorilor. Toate acestea, implica, desigur, si anume riscuri: (riscuri asumate dealtfel) – exagerari, evaluari subiective, blocari in argumente neverificabile etc. Autorul are insa puterea carteziana de ”a se indoi”, de a-si recunoaste limitele, sau de a fi de buna credinta si fara partizanat ideologic.
Eseul sau – lansat cu mari ecouri la Targul de Carte Gaudeamus – ce insumeaza vreo 120 de pagini si care are un titlu interogativ, le contine pe toate in masuri diferite si ambitioneaza, de-a dreptul, o rescriere a intregii istorii nationale (ni se promisese demult si de mai multe ori!) dar privind de sus si obiectiv s-ar zice”. Criticul bacauan prezinta in pledoaria sa numeroase alte nuantari si contraargumente, despre care va continua sa ne vorbeasca in episodul din numarul urmator al revistei.
O interesanta analiza a vietii social-politice de dupa noile alegeri, o face intr-un mod obiectiv si oarecum distantat de functia publica superioara detinuta anterior (vicepresedinte al CJ Bacau), publicistul si poetul Dumitru Braneanu, care este acum, un onorabil consilier USL (articolul „De la un an la altul, sau din mai rau in mai rau”). In paginile revistei, istoricul si criticul literar Cornel Galben creioneaza profilul poetului, publicistului, traducatorului si fondatorului seriei noi a revistei „Ateneu”, Radu Carneci, la implinirea varstei de 85 de ani, iar prozatorul si poetul bacauan Gheorghe Dragan, isi spune parerea despre proiectul constructiei noii catedrale patriarhale din Bucuresti, pornind de la un titlu parodic apartinand unui ascultator radio, care de altfel da si titlul articolului sau („Autostrada mantuirii neamului”). Incepand cu acest numar, pictorul Ioan Burlacu ni-l prezinta pe scriitorul, poetul, publicistul si traducatorul Calistrat Costin, in cadrul unei rubrici ilustrata grafic si intitulata „Un portret pe luna”.
Alte titluri din cuprinsul revistei: „Dan Sandu este un norocos” – Ioan Machidon; „Grigore C. Moisil” – Gabriela Girmacea; Parintele Cartas, eminentul student al marelui istoric Nicolae Iorga si una dintre marile personalitati spirituale care a slujit la Slanic-Moldova – RDB; „Dimensiunea ascunsa”- Petru Scutelnicu; „Vox popului, vox dei” – Constantin Vorniceasa; „Ma voi obisnui, oare, sa nu stiu cine sunt…?” – fragment din noul roman al dramaturgului Viorel Savin, „Cinesunta” (aflat in pregatire); „Carol al II-lea si Elena Lupescu” – Ion Lupu; „America pierduta” – Ovidiu Bufnila; „Seara de muzica ruseasca” – Ozana Kalmuski-Zarea, pagina de arte vizuale fiind semnata de artistul plastic bacauan Ovidiu Ungureanu.
Revista „Plumb” apare sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania, cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Bacau.
Romulus Dan Busnea