-2.8 C
Bacău
miercuri, februarie 8, 2023

O foarte scurtă istorie a instrumentelor de scris

Egiptenii antici dezvoltaseră scrierea pe suluri de...

Cum să câștigi o dobândă mai mare pentru economiile tale

Ratele dobânzilor sunt aproape minime istorice, ceea...

S-a stins din viaţă unul dintre cei mai reputaţi artişti plastici băcăuani

Cooltura S-a stins din viaţă unul dintre cei mai reputaţi artişti plastici băcăuani

Dumitrascu

Lacrimi, durere, tristeţe şi regrete, sunt stările care i-au încercat pe toţi cei prezenţi sâmbătă, 26 iulie, la înmormântarea celui care a fost cunoscutul şi îndrăgitul pictor băcăuan, Gheorghe Dumitraşcu, din Târgu-Ocna.

După o lungă şi grea suferinţă, cauzată de o boală gravă, o pareză totală pe partea stângă a corpului urmată de complicaţii severe, marţi seara, inima pictorului târguocnean a încetat să mai bată.

,,Pictura a fost viaţa sa… El a trăit prin pictură şi pentru pictură, din dragostea ce ne-a purtat-o nouă, celor din familie, precum şi semenilor lui. A trăit o mare bucurie când a putut din nou să picteze, după ce mult timp fusese ţintuit la pat, fără să se poată nicicum mişca. Dar a crezut în puterea lui interioară şi în Dumnezeu – căci nu degeaba a fost şi pictor de biserici, iar nouă, celor apropiaţi lui, ne-a redat speranţa şi tonusul optimist de care aveam cu toţii nevoie. Dar din păcate, acum vorbim despre el, la timpul trecut.

Şi e cumplit de greu, neimaginabil pentru cine n-a trecut printr-o astfel de durere. Dar asta e viaţa şi sfârşitul pe acest pământ. Gigi n-a murit… Pe Gigi l-a chemat Dumnezeu să împodobească cerul cu icoane, să imortalizeze spiritul de după moarte, cel veşnic, iar aici l-a lăsat pe George (fiul familiei Dumitraşcu, şi el un pictor ,,pe val” – n.a.) să continue tradiţia familiei”, au fot cuvintele rostite printre şiruri de lacrimi, de către soţia lui, Eugenia Dumitraşcu, şi ea o talentată pictoriţă.

Profil de artist

Pictorul Gheorghe Dumitraşcu s-a născut la Târgu-Ocna la 24 aprilie 1954, unde a urmat clasele primare, iar cele gimnaziale şi liceale la Liceul de Muzică şi Arte Plastice ,,Octav Băncilă” din Iaşi, promoţia 1974, cu rezultate deosebite. După absolvire a făcut parte din echipa maestrului Dan Broscăuţeanu la restaurarea mai multor biserici din ţară.

Parizian[1]

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Oneşti, a participat de-a lungul anilor la numeroase expoziţii interne şi internationale, câştigându-şi o binemeritată reputaţie prin premiile individuale obţinute la Iaşi (1973), în Japonia (1980), Ungaria (1998 şi 2004), la care s-au adăugat şi cele colective de la Băile Felix (1996), Italia (2002), Israel (2004).

După 1989, expune mai mult în străinătate, participând cu lucrările sale care abordează o multitudine de curente artistice, în Ungaria (unde a relizat o lucrare monumentală pentru Parlamentul Ungariei, intitulată ,,Intrarea lui Matei Corvin în Budapesta”, cu dimensiunile 2,50/1,40 metri şi în care, apar nu mai puţin de 60 de personaje!), Austria, Luxemburg, Italia, Germania, Franţa, unde se bucură de un real succes. Ca dovadă a aprecierii de care s-a bucurat pictorul şi în cercurile mai înalte, un număr de 60 de tablouri i-au fost achiziţionate de către Banca Naţională a României!

În ţară a expus la Slănic-Moldova, Târgu-Ocna, Oneşti, Eforie-Nord, Eforie-Sud, Băile Felix , Poiana Braşov dar şi la Bacău şi în alte oraşe, inclusiv Bucureşti, unde, alături de fiul său, George Dumitraşcu, s-a numărat printre cei 30 de pictori din România care au participat la Expoziţia ,,Tablouri de vis” organizată la Palatul Parlamentului, în 2011.

Repere critice

,,În anul 2003, o boală gravă îl ţine pe artist mult departe de şevalet. Cu o voinţă admirabilă, ce aminteşte de marele pictor Ştefan Luchian, Dumitraşcu reuşeşte să revină în faţa şevaletului şi să organizeze o serie de expoziţii mult apreciate. Mentorul său a fost dintotdeauna Corneliu Baba, lucru reflectat în tablourile sale, care însă nu i-au afectat originalitatea stilului”, scrie despre el, profesorul şi istoricul târguocnean Corneliu Stoica, într-un capitol al cărţii sale ,,Istoria ilustrată a oraşului Târgu-Ocna Din cele mai vechi timpuri până la 1918”.

Tablou

Despre pictura sa, cunoscutul profesor şi artist plastic băcăuan Aurel Stanciu nota: ,,A-l vedea pe Dumnezeu, a-i configura chipul, a-l aduce în faţa credincioşilor, iată înţelesurile uneia dintre marile taine ale artei, pe care doar pictorul de biserici se pare că o pătrunde. Îi admirăm meşteşugul şi-i suntem recunoscători pentru faptul de a ne apropia cele sfinte şi a fi părtaşi o dată cu el la înălţătoarea operă a apropierii de fiinţa divină”.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

Romulus Dan BUSNEA

Foto: Pictorul Gheorghe Dumitraşcu în două ipostaze şi două dintre tablourile sale ,,de vis”

Alte titluri

Cele mai citite